Oldřich Kaiser
Autor: Martin Hykl

Oldřich Kaiser (53)

Geniální herec a komik přestal své pití zvládat v 90 letech. Výsledkem byl odchod z divadla Ypsilon, později rozvod s herečkou Naďou Konvalinkovou a řada skandálů, při kterých vystrkoval na veřejnosti nahý zadek, urážel diváky, nebo skočil policistovi na záda s tvrzením, že je klíště. Prodělal léčbu, která se zatím jeví jako úspěšná. Jeho velkým hereckým návratem byla hlavní role ve filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Více čtěte zde.


Autor: 

Lenka Kořínková (52)

Herečka, která byla v 70. a na začátku 80. let vnímána jako český sexsymbol, nevydržela tlaky tehdejšího režimu a emigrovala do Austrálie. Když se pak v 90. letech vrátila do Česka, doufala, že naváže na někdejší kariéru. Přišlo ale rozčarování. Místo herectví se začala věnovat propagaci diet a zdravého stravování, ale také alkoholu. Její opilecké patálie vyvrcholily, když ji našli ji úplně namol ve škarpě.

Více čtěte
zde, zde a zde.


Eva Holubová
Autor: David Kundrát

Eva Holubová (49)

Oblíbená herečka trpí endogenními depresemi a alkohol pro ni byl zpočátku jako lék. Rychle nad ním ale ztratila kontrolu. Alkohol začal ničit její vztahy s nejbližšími a narušoval její práci. Díky podpoře blízkých se Eva Holubová odhodlala podstoupit protialkoholní léčbu a za pomoci odborníků byla úspěšná. Jak sama přiznala v televizní 13. komnatě, s depresivními stavy se potýká dodnes, ale alkoholem už je řešit nechce.

Více čtěte zde.


Bolek Polívka
Autor: Martin Mithofer

Bolek Polívka (59)

Jako valašský král má popíjení skoro v popisu práce. Na večírcích proto bývá často viděn v silně podroušeném stavu. Jeho mottem je "Nevadí mně parno, nevadí mně mrazy, plískanice, nevadí mně žádná slota. Miluji každé počasí, které mě žene do hospody."

Více čtěte zde.


Miroslav Etzler
Autor: Blesk

Miroslav Etzler (43)

Charismatický herec si začal s alkoholem v dospívání a intenzivně pil od 18 do 34 let. "Byl jsem veliký piják. Nikdy se mi ale nestalo, že bych udělal průšvih nebo něco kvůli alkoholu prošvihl," tvrdí Etzler. A přiznává, že s promilemi v krvi hrál v divadle a několikrát dokonce i řídil auto. Jednoho dne si ale učinil zásadní rozhodnutí - nechal se přijmout v bohnické protialkoholní léčebně. "Od té doby jsem se už nikdy nenapil," říká. Svůj osobní život spojil s herečkou Vilmou Cibulkovou, která se také léčila z alkoholismu.

Více čtěte zde.


Vilma Cibulková
Autor: Jiří Černohorský

Vilma Cibulková (45)

Nositelka herecké Thálie a představitelka silných dramatických hrdinek skončila na začátku 90. let také v bohnické protialkoholní léčebně. "Večery v Národním s půl lahví v hlavě, pak zpátky do díry a půl lahve na ráno, aby byla schopna přejít ulici," tak kdysi popsala herečka ve třetí osobě své alkoholové období. Od roku 1997 prý abstinuje. Své trpké zkušenosti pak využila v práci. Alkoholičku ztvárnila ve slavné hře Výstřely na Broadwayi, nebo nejnověji v divadle Ungelt v inscenaci Láskou posedlí.

Více o vztahu Vilmy Cibulkové a Miroslava Etzlera čtěte zde.


Jaromír Nohavica
Autor: archiv

Jaromír Nohavica (55)

Oblíbený ostravský písničkář se z pití léčil na začátku 90. let. Sám sebe si pak zahrál v roce 2002 ve filmu "Rok ďábla" z prostředí protialkoholní léčebny. Během rozhovoru s novináři prý kdysi dokázal vypít láhev rumu a pak odejít rovným krokem pryč. Na druhou stranu při koncertech zapomínal texty a někdy o sobě téměř nevěděl...

Více o Jarku Nohavicovi čtěte zde
.


Iveta Bartošová
Autor: Blesk

Iveta Bartošová

Princeznu českého popu stíhaly problémy na všech frontách - nevyřešené vztahy, nevyrovnaná kariéra, tlak a tvrdá pravidla showbyznysu, pochybnosti, zda se dostatečně věnuje synu Arturovi. To vše se Iveta snažila mírnit alkoholem. Nakonec ji loni v červenci převezli do protialkoholní léčebny v Kroměříži, kde strávila tři měsíce.

Více čtěte zde, zde a zde.


Vzpomínka na ty, které alkohol zničil:


Autor: 

Vladimír Menšík (+58)

Bodrý rodák z Ivančic měl k alkoholu vždycky blízko. Jeho závislost byla veřejným tajemstvím. Léčil se u docenta Skály v jeho slavné léčebně Tajemství u Apolináře. Své zkušenosti s pitím zúročil i ve své práci - film Dobří holubi se vracejí a televizní inscenace Tažní ptáci a Ikarův pád patří k tomu nejlepšímu, co natočil.

Více čtěte zde.


Autor: 

Klára Jerneková (+58)

Jako princezna Pampeliška ve stejnojmenné pohádce nebo rozpustilá Rozárka v seriálu Byli jednou dva písaři působila na obrazovce bezstarostně. V soukromí však Klára Jerneková neunesla odchod svého manžela, herce Josefa Čápa, k jiné ženě. Postupem času ubylo rolí a herečka se stala oblíbeným štamgastem jedné pražské hospody. Když ji sousedé neviděli tři dny vycházet z bytu, zavolali policii. Klára ležela doma na zemi a nejevila známky života.

Více čtěte zde a zde.


Autor: 

Jiří Wimmer (+57)

Populární komik, známý například z pořadu Možná přijde i kouzelník, rozdával druhým smích, v duši měl však peklo. Trpěl častými depresemi, které si zeslaboval pitím alkoholu. Léčil se, chvíli abstinoval, ale pak se ke skleničce zase vrátil. V roce 2001 zemřel pod koly autobusu. V krvi měl při tom 2,5 promile alkoholu.

Více čtěte zde.


Autor: 

Štěpánka Haničincová (+68)

Jako moderátorka a autorka pořadů pro nejmenší (Čertík Bertík, Malý televizní kabaret), byla idolem dětí několika generací. Když však přibylo vrásek a ubylo práce, objevily se deprese, které Štěpánku dohnaly k pití. Oblíbené víno prý měla na stole každý den. Pod vlivem nízkého tlaku a dalších zdravotních potíží v roce 1999 upadla na radiátor ústředního topení a zemřela.

Více čtěte zde.

Další osobnosti, které mají nebo měly problémy s alkoholem:
Vladimír Dlouhý
, Petr Novák, Eva Jakoubková, Nataša Gollová, Tomáš Hanák.

Fotogalerie
8 fotografií