Železniční most z 80. let leží na pomezí Prahy 8 a Prahy 9. Přímo pod ním stojí zastávka Balabenka a denně tudy projíždí spousta řidičů. Ve středu 5. září dopoledne se ocitli v ohrožení - z mostovky se totiž uvolnilo několik betonových kusů o průměru přibližně 10 cm, které dopadly na silnici u zastávky. Jako zázrakem se na frekventovaném místě zrovna nikdo nenacházel.

Případ je dalším v řadě, které v poslední době poukázaly na žalostný stav pražských mostů. „Je opravdu štěstí, že padající beton nikoho nezranil. Neznamená to však, že bychom měli stav přejít,“ vyjádřil se místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus (SZ). 

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která železniční most spravuje, Marka Illiaše, ale prochází most pravidelnými prohlídkami a z pohledu statiky je v bezpečném stavu. „Problém tohoto typu mostu je ve stavu hydroizolací, které mají následně vliv na stav říms či obdobných prvků,“ uvedl Illiaš pro Blesk.cz.

Sítě na opadávající materiál

Správa po incidentu ještě během středy zkontrolovala všechny mosty na Balabence a odstranila potenciálně nebezpečné části. „Na příslušných mostech budou neprodleně instalovány sítě, které zachytí případný odpadávající materiál,“ dodal Iliaš.

Praha 8 nechá ve čtvrtek technický stav mostu posoudit odborníky. „Podle výsledku budou přijata opatření ohledně provozu trati,“ uvedla mluvčí městské části Marcela Konrádová. Kvůli rekonstrukci Negrelliho viaduktu momentálně není možné mosty na Balabence zavřít, aby se mohla provést generální oprava, vedení Prahy 8 však apeluje na řádné zabezpečení mostů od ulice V Trianglu k oblasti U Kříže. „V návaznosti na ukončení stavby Negrelliho viaduktu SŽDC přistoupí ke kompletní výměně hydroizolací v dotčeném místě, případně ke komplexnímu řešení zahrnující hlukovou ochranu v rámci splnění limitů na mostech estakády,“ přislíbil Iliaš.

Fotogalerie
5 fotografií