Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne bude docházet k přibývání kupovité oblačnosti a ojediněle se budou tvořit lokální přeháňky nebo bouřky. Bouřky ale nebudou nikterak intenzivní. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Extrémně vysoké teploty budou opět zatěžovat většinu z nás, mohou způsobit stres nebo úplný kolaps vašeho organismu. Největší pozor by na svoje zdraví měli dávat kardiaci, astmatici, starší ročníky a těhotné ženy. Tropy ale snáší špatně i malé děti – mohou hůře usínat, být protivné a více plačtivé.

Odborníci doporučují lidem, aby snížili svoji fyzickou a psychickou zátěž na minimum a věnovali pozornost svému aktuálnímu zdravotnímu stavu. Kromě dodržování pitného režimu by lidé měli během dne odpočívat. Osoby, kterých se týká zvýšené varování, by měly zůstávat ve stínu nebo v chládku svého domova.

Na sluníčko jedině namazaní a v klobouku

Rada pro ty, kteří na přímé sluneční záření musí: nezdržujte se bez opalovacího krému, pokrývky hlavy nebo slunečních brýlí. Spálení pokožky hrozí už po 20 minutách, pozor také na úpal a zánět spojivek. Na sebe si vezměte světlý outfit z přírodního materiálu a na nohy sandály nebo pantofle.

Co můžete, odložte na jiný den, nebo naplánujte hned na brzké ráno – pracovní výkonnost bude nízká. Od ruky nám nic nepůjde – naše koncentrace bude nízká. Nevydávejte se ani na dlouhé cesty autem – index ospalosti bude na vysokých hodnotách, a to i přes to, že se nám bude kvůli vysokým teplotám spát špatně. Z domácích prací bude stát za to jen naplánovat „velké prádlo“, protože index schnutí prádla bude vysoko.

Teplotní rekord z roku 2012

Teplotní rekordy ale v pondělí rozhodně padat nebudou – v roce 2012 bylo 20. srpna ještě tepleji, odpolední maxima tehdy stoupala až k 38 °C a v Dobřichovicích byla naměřena doposud nejvyšší teplota u nás 40,4 °C.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou: Až 36 stupňů, čekejte extrémy Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
56 fotografií