Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zdravě a rychle: 4 recepty na ovocné dobroty, po kterých budete jako lunt!

/
  • Vyzkoušejte něco nového.
    13. července 2018 ● 09:31

    Jahody, broskev, nektarinky, meruňky, třešně, melouny… spousta čerstvého ovoce je to pravé v našem letním jídelníčku. Zkuste z ovoce připravit třeba i netradiční moučníky, máme pro vás čtyři rychlé a hlavně zdravé recepty.

  • 1.

    Limetkovo-broskvový chia puding

    Potřebujete: 2 broskve, 1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička limetkové kůry, 3 lžíce chia semínek, na ozdobu pokrájená broskev, ¼ šálku borůvek

    Postup: Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.

    *Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu.

    *Vmícháme rostlinné mléko, přidáme med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka.

    *Dáme stranou na 2 až 3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu.

    *Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.

    Autor: 

  • 2.

    Čokoládové brownie s broskvemi

    Potřebujete: 3 lžíce ghí, 80 g hořké čokolády, 100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů, 3 bílky, 2 žloutky, 1–2 lžíce stéviového sladidla, 2 broskve, máslo nebo kokosový olej na vymazání, mleté ořechy na vysypání, strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu

    Postup: Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C.

    *Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. *Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte.

    *V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu.

    *Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy.

    *Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády.

    *Pečte přibližně třicet minut.

    Autor: 

  • 3.

    Meruňkový sorbet

    Potřebujete: 800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, citronová šťáva, dle potřeby med nebo kokosový cukr nebo stéviové sladidlo PECVA, lístky máty nebo meduňky na ozdobení

    Postup: Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout.

    *Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem. *Zakápněte citronem.

    *Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.

    Autor: 

  • 4.

    Plněný meloun

    Potřebujete: žlutý meloun, borůvky, maliny, bílý jogurt do 3 % tuku, sušenky nebo cereálie

    Postup: Meloun rozpulte, vyndejte pecky a zbytek dužiny vydlabejte a pokrájejte.

    *Půlky melounu naplňte vydlabanou dužinou, malinami a borůvkami, zalijte bílým jogurtem, který můžete přisladit lžičkou medu, a ozdobte nalámanými sušenkami

    nebo cereáliemi.

    Zdroj:naturhouse-cz.cz

    Autor: 

     

Dnešní horoskopy