Zdravě a rychle: 4 recepty na ovocné dobroty, po kterých budete jako lunt!
-
Jahody, broskev, nektarinky, meruňky, třešně, melouny… spousta čerstvého ovoce je to pravé v našem letním jídelníčku. Zkuste z ovoce připravit třeba i netradiční moučníky, máme pro vás čtyři rychlé a hlavně zdravé recepty.
- 1.
Limetkovo-broskvový chia puding
Potřebujete: 2 broskve, 1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička limetkové kůry, 3 lžíce chia semínek, na ozdobu pokrájená broskev, ¼ šálku borůvek
Postup: Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.
*Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu.
*Vmícháme rostlinné mléko, přidáme med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka.
*Dáme stranou na 2 až 3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu.
*Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.
Autor: - 2.
Čokoládové brownie s broskvemi
Potřebujete: 3 lžíce ghí, 80 g hořké čokolády, 100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů, 3 bílky, 2 žloutky, 1–2 lžíce stéviového sladidla, 2 broskve, máslo nebo kokosový olej na vymazání, mleté ořechy na vysypání, strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu
Postup: Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C.
*Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. *Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte.
*V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu.
*Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy.
*Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády.
*Pečte přibližně třicet minut.
Autor: - 3.
Meruňkový sorbet
Potřebujete: 800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, citronová šťáva, dle potřeby med nebo kokosový cukr nebo stéviové sladidlo PECVA, lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Postup: Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout.
*Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem. *Zakápněte citronem.
*Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.
Autor: - 4.
Plněný meloun
Potřebujete: žlutý meloun, borůvky, maliny, bílý jogurt do 3 % tuku, sušenky nebo cereálie
Postup: Meloun rozpulte, vyndejte pecky a zbytek dužiny vydlabejte a pokrájejte.
*Půlky melounu naplňte vydlabanou dužinou, malinami a borůvkami, zalijte bílým jogurtem, který můžete přisladit lžičkou medu, a ozdobte nalámanými sušenkami
nebo cereáliemi.
Zdroj:naturhouse-cz.cz
Autor: