Vystavené jsou de i uniformy a vyznamenání tří generálů z Plzeňska, kteří létali ve službách RAF. Jan Roman Irving byl pilot 311. bombardovací perutě RAF, Antonín Liška a Jaroslav Štandera létali u 312. stíhací perutě. „Asi největší zajímavostí je Řád Tomáše Garrigua Masaryka, který byl udělen generálu Štanderovi, sou zde i francouzské řády, které byli uděleny generálům Štanderovi a Irvingovi,“ uvedl kurátor výstavy Ladislav Vitík.

K vidění je i výbava pilotů královského letectva, například záchranný člun, padáky či kompletní uniforma s kuklou. Vystaven je i portrét pilota Karla Balíka, který ve službách britského letectva s dopravním letounem přepravoval například představitele Anglie na Jaltskou konferenci.

Výbavu letců z období po II. světové válce představuje například výškový oblek pilota s přilbou z letounu Mi-21 nebo vystřelovací sedadlo z této stíhačky. Vitrína k 95 letům ČSA obsahuje mimo jiné plotovací mapu a navigační kruhové pravítko pro navigátora z letounu Il 62 na dálkových trasách po roce 1968.

Lidé se dozvědí i o pilotovi letounu Mig-15 Jaroslavu Šrámkovi, který 10. března 1953 sestřelil u Merklína na Plzeňsku americký letoun F-84 Thunderjet. Stroj spadl až za hranicemi v Německu. Výstava potrvá v muzeu do 3. června.

VIDEO: Vzpomínky pilota Oskara Roše.