Levou rukou se pokusil zmírnit dopad na zem, ale zkroutila se mu a dostala pod tělo. V zápěstí to trochu ruplo. „Bolest jsem zpočátku necítil,“ vzpomíná pan Lupínek. „Ani když mi sousedka, co venčila psa, pomáhala vstát.“ Došel do obchodu, nakoupil, a protože mu v noci ruka otekla, odjel k lékaři do Lovosic. Tam konstatovali zlomeninu zápěstí, dali sádru a po měsíci jejího nošení přidali ještě dva na rehabilitaci.

Matka zasáhla

„Já jsem samozřejmě slyšel, že když se něco podobného stane, má člověk nárok na odškodnění. Ale myslel jsem si, že ho bude muset vyplatit obec, a tak jsem si o nic neřekl. Vždyť tu žiju a všichni se známe,“ popisuje Josef Lupínek svoje tehdejší pocity. Jenže asi po půl roce se dozvěděl, že obec je proti podobným věcem pojištěná, a tak zašel na obecní úřad. „Přišel třetího srpna a chtěl doklad o tom, že utrpěl úraz,“ potvrzuje místostarosta Sulejovic Luboš Maršoun (58). „Jenže to by mohl říci každý, a navíc – nic na něm nebylo vidět.“ A tak potvrzení nevydal.

Poté, co pan Lupínek přišel domů s prázdnýma rukama, se do věci vložila Zdeňka Lupínková (66), jeho matka. „Zrovna jsem čistila okurky, když mi syn řekl, že mu nic nedali. To mě rozpálilo a já si na úřad došla sama. Obec je přece pojištěná, tak o co jí jde?“ Místostarosta Maršoun před – jak řekl – „velmi kategorickou a rozzlobenou ženou“ kapituloval, a poradil, aby si její syn podal na obec žádost o odškodnění. Tu pak místní zastupitelstvo postoupilo své ČSOB Pojišťovně do Pardubic.

Kolotoč

Pojišťovna si vyžádala stanovisko obce, to ho odeslalo s tím, že za úraz Josefa Lupínka odpovědnost necítí a pojišťovna poškozeného muže informovala, že nic nedostane. Pan Lupínek se odvolal, jak k ČSOB Pojišťovně, tak i na obec, ale bez úspěchu.

Místostarosta Maršoun v rozhovoru s redaktorem Blesku přiznal, že na úřední desce v těch dnech nevisel plán úklidu místních komunikací od sněhu a náledí. Podle jeho slov ani cesta, na které si Josef Lupínek ruku zlomil zápěstí, nebyla označena cedulí o tom, že se neudržuje. Přesto ale tvrdí, že obec nic nezanedbala a že toto tvrzení zastupitelstva Sulejovic přijala i ČSOB Pojišťovna.

Náhradu úrazu Josefa Lupínka ocenil lovosický lékař MUDr. Dvořák podle tabulek na 14 500 korun. „Jsem přesvědčený, že na ně nárok mám, proto jsem požádal o pomoc ombudsmana Blesku,“ říká poškozený muž, který tvrdí, že má pravdu na své straně a bojuje za ni dál.

Mgr. Petr Novák: Obec se zodpovědnosti zbavit nemůže

Podle zákona č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, odpovídá majitel komunikace za její stav i za škodu, která byla její nedostačující údržbou způsobena. „Občan, který si kvůli neupravenému povrchu způsobil úraz, může od obce žádat fi nanční kompenzaci,“ uvádí ombudsman Blesku Petr Novák. Poškozený by si měl zaznamenat, kdy a kde přesně k úrazu došlo a zajistit i fotodokumentaci místa nehody.

„Důležité je pečlivé uschování lékařské zprávy a účtenky za veškeré výdaje, které mu v souvislosti s úrazem vznikly,“ připomíná ombudsman Blesku. V případě pracovní neschopnosti je vhodné vyžádat si u zaměstnavatele potvrzení o ztrátě výdělku. Spolu s dostatkem důkazů potvrzujících, že neschůdnost nebylo možné předvídat a že rizikové místo nebylo možné obejít, měl by pan Lupínek reálnou šanci odškodnění za úraz na chodníku získat.

„Jelikož ovšem sama obec přiznává, že na úřední desce v těch dnech nevisel plán úklidu místních komunikací, tedy zřejmě ani k úklidu nedocházelo, a že cesta nebyla označená ceduli o tom, že se neudržuje, je pravděpodobné, že v případě dostatku důkazů nárok na odškodnění panu Lupínkovi opravdu vzniká,“ je přesvědčen ombudsman Blesku Petr Novák s tím, že pokud se strany nedohodnou, je poslední instancí soud.

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
10 fotografií