Soudce Milan Anderle mu uložil opět trest dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na dva roky. „Musí také zaplatit pokutu 40 tisíc korun,“ zvedl Anderle. Jediné, co se změnilo, je zákaz činnosti.

Původně nesměl Michal K. samostatně dvacet měsíců vykonávat profesi lékaře. Teď nesmí jeden rok vykonávat profesi vedoucího lékaře. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Státní zástupce vinil Michal K. z toho, že nařídil sestře, aby jeho odebranou krev vyměnila za pacientovu. „Chtěl se tak vyhnout postihu za řízení v opilosti,“ řekl Josef Vojta.

Lhal, že jede k operaci

Michala K. chytili v únoru 2014 policisté při silniční kontrole s alkoholem v dechu. „Dvakrát jsme mu v dechu naměřili 0,45 a 0,52 promile. Tvrdil, že jede k důležité operaci. Odvezli jsme ho do nemocnice. Za čtvrt hodiny vyšel z operačního sálu a divil se, že jsme ještě tady,“ řekl policista Tomáš Krčma.

Primář se vrátil zpět na operační sál. „Zjistil jsem, že žádná operace tam neprobíhá. Když pak asi po hodině vyšel z operačního sálu, svolil, že ho odvezeme na služebnu,“ řekl Krčma. Tady primář prohlásil, že si nechá dobrovolně odebrat krev, a tak jeli zpět do nemocnice.

Mezitím sestra na oddělení Pavlína Z. vzala krev jednomu z pacientů a zkumavku předala staniční sestře Věře K. Když odebírala krev primáři, zkumavky prohodila. „Sestru dělám 39 let. Kdybych to neudělala, vyhodil by mě z práce,“ vypovídala sestra.

Michal K. dorazil loni k hlavnímu líčení u domažlického soudu až napotřetí a teprve po důrazném upozornění soudce Milana Anderleho. „Alkohol jsem před řízením auta nikdy nepil. Křivé obvinění je založeno na tvrzení dvou sester, které nemluví pravdu. Lpěl jsem v práci na dodržování pořádku a jim to vadilo,“ hájil se Michal K.

Fotogalerie
3 fotografie