Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit co nejvíc občanů ČR s principy Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

„V běžné volbě odpůrci kohokoliv nemají jak vyjádřit svůj nesouhlas a tak třeba raději nejdou k volbám. Pak jsou celé volební období s výsledkem nespokojení. Ve volebním systému Demokracie 21 se díky efektu více hlasů a hlasu negativnímu najde kandidát, se kterým je spokojeno největší množství lidí,“ vysvětluje princip koordinátor projektu Prezident 21 Ondřej Koutský.

Autor: Prezident 21

Volební systém Demokracie 21 podle něj díky efektu mínusového hlasu také ztěžuje cestu k moci populistům či extremistům. „Ti sice získají řadu hlasů díky líbivým frázím, ale oslabí je ta část společnosti, která jim neuvěří,” míní Koutský. Systém také přirozeně zapojuje do volebního procesu i lidi, kteří jsou politikou znechuceni a mají pocit, že jejich hlas nic nezmění. „Hlas každého z nás může změnit hodně, je ale třeba nejprve změnit dnešní v mnoha ohledech nespravedlivý volební systém,” dodává.

Do hry je nominováno kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr či Marek Eben. Oba ale kandidaturu odmítli. Z předsedů politických stran si nejlépe vede Tomio Okamura. Předsedové dalších parlamentních stran moc hlasů nemají. Babiš, Sobotka či Kalousek jsou na samém konci pořadí.

V květnu přibyl do hry i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Počet hlasů pro něj je zatím minimální. Kdyby však kandidovat skutečně chtěl, nebrání mu v tom ani fakt, že byl odsouzený za vraždu. Ústava ČR tuto možnost nevylučuje. Aktuální pořadí kandidátů lze sledovat ZDE.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace. Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36 934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo kladný hlas přes 65 000 lidí. Prezident 21 také anonymně od hlasujících sbírá sociodemografické údaje a názory, které budou později vcelku zveřejněny. Částečně jsou dostupné už teď na webu www.prezident21.cz v sekci výsledky.

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21, věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček. Ten je zároveň jediným z těch, kdo splňuje podmínky Ústavy ČR na kandidaturu, ale ve hře Prezident 21 pro něj hlasovat nelze. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde 102800 hlasujících rozhodlo o bezmála miliardě korun.