Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdenka Sulanová: Hvězda, která rychle vystřelila, ale dlouho nezářila!

Fotografie
23. srpna 2017 | 06:00

Byla populární, ale jen chvíli. Zažila prudký vzestup, a ještě rychlejší pád. Přesto se stala díky několika málo filmům legendou, na kterou vzpomínáme pořád. Kdo by zapomněl na nevinnou dívenku Lízu? Nebo Madlu, která zpívala Evropě? Zdenka měla tenkrát k hvězdné kariéře dobře našlápnuto, bohužel to nevyšlo. A to z mnoha důvodů.

Zdenka se narodila v roce 1920 v rodině slavného operního pěvce Adolfa Hrušky. Díky tomu ji rodiče už od malička podporovali, pokud šlo o rozvíjení uměleckého talentu. Pěvecké geny se nezapřely, už jako malá Zdenka zpívala, tančila a předváděla se.

Dívenka s krásným hlasem

O své budoucnosti měla Zdenka  jasno hned. Nejdřív toužila stát se operetní herečkou a předpoklady k tomu opravdu měla. Později ji začala lákat činohra. Bylo jí šestnáct, když přerušila studium na gymnáziu a přestoupila na konzervatoř. Tam si taky zvolila svůj pseudonym Sulanová, po své babičce. Nechtěla, aby ji lidé spojovali se slavným otcem a předhazovali jí, že se snad dostala k hraní díky němu.

První role = vstupenka do filmového světa

V roce 1937 se objevila poprvé ve filmu, a to ve snímku Děvče za výkladem, který režíroval Miroslav Cikán. Zdenku našel na konzervatoři, kde filmaři hledali mladé a neokoukané tváře. Pro Sulanovou tahle role znamenala především setkání s mnoha tehdy slavnými hvězdami, jako byly Hana Vítová, Antonie Nedošínská či Raul Schránil.

Ještě v tomtéž roce natočila druhý film, který ji proslavil – Lízin let do nebe. Ten režíroval Václav Binovec. Trošku pitomá komedie o chudé dívce, která se díky svému hlasu dostane mezi bohaté, Zdence zajistila nejen popularitu, ale taky obdiv režiséra Binovce. Bohužel, právě on byl možná později důvodem jejího strmého pádu.

Po Lízině letu do nebe následovalo pokračování s názvem Lízino štěstí, opět v duchu přeslazeného dramatu o hledání štěstí. V roce 1940 pak ale Binovec natočil snímek Madla zpívá Evropě, v němž si Zdenka zahrála roli Madly. Byla to zřejmě její nejslavnější role.

Fronty na film se Sulanovou

Ovšem film tak trochu vybočoval z Binovcových melodramat. Jistě, i zde vystupuje dívka, která touží po štěstí, nicméně film byl zároveň plný českých lidových písní, které v době nacistické okupace plnily funkci národního obrození. I proto na něj stáli lidé fronty. Dodnes si každý pamatuje píseň Ty lesovské stráně, v níž lidé četli mezi řádky. Madla zpívá Evropě byl hit a vypadalo to, že Sulanová bude velmi slavná. Nestalo se tak. Film byl vlastně jejím posledním.

Další film Sulanová sice roztočila, ale nedokončila. Po znárodnění byly natočené scény zlikvidovány, Binovec byl vyšetřován za styky s nacisty a Sulanová byla po roce 1948 označena za kapitalistickou hvězdu, její rodina za buržoazní, a tatínek dokonce za třídního nepřítele.

Konec kariéry

Její hlas už nikoho nezajímal, její kariéra skončila rychleji, než začala. Vdala se za slovenského důstojníka a odjela do Prešova, kde žili dva roky. Pak se rozvedli a ona se vrátila do Prahy. Znova se provdala za jistého Nováka, s nímž měla syna Aleše. I s tímto mužem se ale rozvedla. Stihla se vdát ještě potřetí, shodou okolností opět za muže stejného příjmení. Pokud jde o filmování, po válce už točit nemohla.

Stala se z ní úřednice

Po návratu ze Slovenska vystupovala nějaký čas v estrádách a pak její herecká kariéra definitivně skončila. Pracovala v oděvním družstvu Moděva a v roce 1967 se k filmu tak trochu vrátila. Začala pracovat jako referentka ve Filmovém podniku Praha. Vydržela to třináct let, pak odešla do důchodu. Ten se rozhodla strávit na chalupě v jihočeských Cerhonicích nedaleko Písku. Byla jednou z mála prvorepublikových hvězd, které se dožily jednadvacátého století, a jak mnohokrát prohlásila, nikdy nelitovala, že to takhle s divadlem a filmem dopadlo. Život jí prý nabídl spoustu jiných, dramatičtějších rolí. Po roce 1989 se ještě objevila v několika televizních pořadech, a v roce 2002 dokonce předávala jednu z cen Týtý. I v pozdním věku byla plná elánu. Zemřela v roce 2004 na srdeční infarkt.

 

 Chcete vidět, jak vypadala móda první republiky? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Krásné kostýmy ze seriálu První republika si můžete prohlídnout zblízka • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: aši