Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Indičtí vědci přeměří Mount Everest: Nejvyšší hora světa se možná zmenšila

Autor: hrk - 
24. ledna 2017
15:16

Nejvyšší hora světa Mount Everest kvůli nedávným zemětřesením už možná neměří rekordních 8848 metrů. Indie se rozhodla přivést všechny spekulace na pravou míru a brzy vyšle vědecký tým do Nepálu, aby přeměřil nejvyšší horu světa. Informovala o tom agentura AFP.

Obecně uznávaná výška Mount Everestu 8848 metrů pochází z indického měření před 62 lety, uvedl zpravodajský server BBC News.

„Vysíláme expedici na Mount Everest. Pokud si dobře pamatuji, poprvé byla výška hory stanovena v roce 1855. Poté ji změřili i mnozí další. Podle oficiálních údajů má nyní hora 8848 metrů. Před dvěma lety ale došlo v Nepálu k silnému zemětřesení. Následně se ve vědecké obci objevily pochybnosti, zda se hora nezmenšila,“ uvedl k výpravě indický expert Svarna Subba Ráo.

Podle něj už má indická výprava vyřízená veškerá povolení a pětičlenná expedice by mohla být vyslána již po skončení zimy, tedy zhruba za dva měsíce.

V roce 2015 postihly Nepál otřesy půdy o síle 7,8 stupně, které připravily o život tisíce lidí a změnily krajinu této himálajské země. Zmenšení Mount Everestu naznačila satelitní data. Plánovaná indická expedice má provést měření na zemi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi