Hnutí totiž za kampaň před komunálními volbami v roce 2014 zaplatilo podle výroční zprávy jen 22 tisíc korun. Podle kritiků přitom kampaň stála kolem půl milionu. Hnutí se brání tím, že je podporoval spřátelený osvětový spolek z Chodova a ve zprávě to podle něj zaneseno být nemusí.

Otázkou, zda došlo k porušení zákona o politických stranách nebo ne, se teď kromě policie zabývá také kontrolní výbor Sněmovny. Blesk.cz to řekl zastupitel ANO v městské části Ondřej Prokop. Vykázané výdaje HPP11 jsou tak přinejmenším zavádějící a opozice je na vážkách, zda peníze skutečně pocházejí od chodovského spolku.

Kampaň Hnutí pro Prahu 11 v roce 2014. Podle výroční zprávy stála 22 tisíc korun, ve skutečnosti to ale byly statisíce.
Autor: Facebook / Hnutí pro Prahu 11

„Nepadlo žádné rozhodnutí. My jsme podávali podnět na kontrolní výbor parlamentu a kolegové na finanční úřad a na policii. Není zatím žádný výstup,“ poznamenal politik, který se mimo jiné snažil vyčíslit skutečné náklady kampaně. Dospěl k částce zhruba 480 tisíc korun.

„Vycházel jsem z toho, že jsem u nás v hnutí ANO byl volebním manažerem, takže jsem nějaké kampaně dělal. Ty ceny jsou obvyklé, jak jsme je platili třeba my. Vzhledem k tomu, kolik toho měli v tom prostoru vyvěšeného, mám fotodokumentaci. Kolik měli billboardů, laviček, jaké měli reklamní předměty. To číslo je spíše při zemi, než že by bylo nadhodnocené,“ popsal svůj postup.

Trestní oznámení na hnutí podala pětice bývalých zastupitelů z řad ČSSD koncem letošního dubna.Ladislav Kos ale o prošetřování jako zástupce HPP 11 nic neví, poznamenal pouze, že policie se, jak je známo, musí zabývat každým podaným oznámením.

Hnutí pro Prahu 11 se brání: Neudělali jsme nic nelegálního

Úspěšný kandidát do senátu za Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos na dotazy Blesk.cz zaslal prohlášení předsedy hnutí Ladislava Štylera. Hnutí podle něj podalo standardní cestou svou roční uzávěrku a kontrolní výbor Sněmovny nic nenamítal. „Nemám žádných zpráv, že by Kontrolní výbor při projednávání naší výroční zprávy shledal nedostatků,“ píše se v něm.

Mnozí naši příznivci na své náklady zhotovili propagační materiály, kterými nás podporovali. Aktivní samostatnou činnost vyvíjela i jednotlivá sdruženi, mezi nimiž bych jmenoval například Jihoměstský osvětový spolek, který podporoval své kandidáty, tj. jeho podpora představuje vynaložené náklady cca 290 tis. Kč,“ dodal Štyler.

„Mně to přijde úplně skandální. Hlavně z toho ohledu, že oni se pasují do pozice transparentních Mirků Dušínů, kteří kritizují veškeré finanční toky, a to i do minulosti. Že udělají toto mi přijde nehorázné,“ nedal se ale uchlácholit Prokop. „To se dá znovu zpochybnit, protože v roce 2010 je také financoval nějaký spolek a ve finanční zprávě to měli uvedeno,“ kontroval. Finanční zprávu má redakce Blesk.cz k dispozici.

Zastupitel Prahy 11 za hnutí ANO Onřej Prokop kritizuje vládnoucí hnutí HPP11. Prý netransparentně hospodaří.
Autor: hnutí ANO

Kos: Moji senátní kampaň sponzorovaly strany přes transparentní účet

Ladislav Kos pak okomentoval také svoji právě ukončenou a úspěšnou kampaň ke kandidatuře do Senátu. Ve druhém kolem porazil právě kandidátku hnutí ANO, které ho kritizuje, Helenu Válkovou. Bývalého místostarostu městské části podpořilo proti exministryni spravedlnosti téměř 56 % voličů.

„Co se mé senátní kampaně týče, veškeré její náklady šly výhradně přes transparentní účet. Náklady na kampaň se budou pohybovat okolo 600 tisíc korun,“ vyčíslil, kolik peněz stála kandidatura tentokrát. Třetinu prý platila Strana zelených, 180 tisíc korun Piráti a 100 tisíc lidovci. Kosovo vlastní hnutí pak přispělo 50 tisíci, stejně jako on sám. Součet drobných darů byl pak kolem 20 tisíc korun.

Úspěšný kandidát na senátora Ladislav Kos (HPP11)
Autor: ČTK

Ve výdajích se neobjevuje a skutečně nebyla vydána ani koruna osobních nákladů. Funkce volebního manažera, zajištění kampaně, doprava, venkovní kampaň „ vše bylo děláno zdarma – mnou jako kandidátem a mými příznivci z řad členů koaličních stran a členy a příznivci spolků, které HPP11 zastřešuje,“ zdůraznil také Kos.

Kos na jaře skončil jako místostarosta Prahy 11. Podle opozice kvůli neschopnosti a aroganci, podle Kosových souputníků šlo o účelový politický krok a kritika byla vykonstruovaná.

Fotogalerie
8 fotografií