Dělnická strana sociální spravedlnosti je považována za radikální extrémní pravici. To ostatně uznal i její bývalý místopředseda Martin Zbela: „DSSS je radikální pravicová strana. Nevidím důvod, proč se tomuto označení vyhýbat,“ napsal v roce 2013. Právě kvůli tomu se s lídrem strany Tomášem Vandasem během debaty Blesku odmítl bavit lídr TOP 09 Michal Kučera. 

„Vůbec nemám zájem diskutovat se zástupcem extremistických hnutí a svoje právo položit dotaz nevyužiju,“ řekl Kučera v části, kdy se měli hosté ptát sebe navzájem. Tomáše Vandase mu pár dní předtím vylosoval redakční los. Vůbec poprvé ale někdo z hostů tuto možnost nevyužil. Vandas i přesto odpověděl.

Video
Video se připravuje ...

Radikál Vandas: Je hrdý na slova, za která ho soud uznal vinným Blesk TV

„Já bych na to zareagoval, i když nebyl položen dotaz, tak se hovořilo o tom, že jsme extremisté nebo že jsem zástupce extremistického hnutí nebo strany,“ řekl Vandas a následně vyslovil nový názor. „O tom, kdo je extremistický, rozhodují voliči,“ překvapil. „My jsme svoji dostatečnou kvalitu ukázali třeba v severočeském Duchcově, kde nám voliči dali důvěru a my jsme ve spolupráci s ostatními stranami obnovili v tomto městě pořádek,“ uvedl lídr DSSS s tím, že se rozhodně nedá hovořit o tom, že by byla jeho strana extremistická.

Přitom zrovna Vandas v roce 2008 řekl: „Až se Dělnická strana dostane k moci, zatočí s nevládními organizacemi, které se zabývají menšinami. Chceme zemi čistou, bílou. Bez parazitů a jiné verbeže.“ O dva roky později byl odsouzen za podněcování k nenávisti vůči některému národu, etnické skupině nebo rase za výroky o tom, že „naši zemi zaplavila ničivá imigrantská vlna tsunami“ a obyvatelé Janova byli „terorizováni nepřizpůsobivým etnikem“. Dnes by prý nezměnil ani slovo.

Video
Video se připravuje ...

Vandas o hajlování na mítinku jeho strany: Ty lidi neznám! Blesk TV

„A vy, pane Kučero, jste zástupce strany TOP 09, strany, která se prostřednictvím pánů Kalouska a dalších podílí na rozkrádání státního majetku. Kdo je tady extremistický nebo kdo by patřil před orgány činné v trestním řízení, tak jste vy a vaši zástupci,“ dodal Vandas. Kučera jeho vyjádření nekomentoval.

Se Zemanem na stejné lodi?

Před Dělnickou stranou sociální spravedlnosti během návštěvy Lidic varoval prezident Miloš Zeman. „Chtěl bych upozornit, že Kotlebově straně v parlamentních volbách aktivně pomáhali představitelé DSSS v čele s jejím předsedou. Jinými slovy, ten, kdo aktivně podporuje neonacismus, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou,“ řekl tehdy Zeman.

Podle Vandase je Kotleba velmi dobrý politik. „Výsledky ve slovenských volbách to jen dokazují, preference jeho strany se zvyšují. Že nám prezident vyčítá, že s tou stranou spolupracujeme, že jsme tedy neonacisté, jak on tvrdí. Myslím, že to je mýlka pana prezidenta. Pan prezident svými mnohými výroky, které říká, právě opakuje program dělnické strany, takže jsme na stejné lodi,“ komentoval Vandas.

Celý záznam debaty:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej Blesk TV


Fotogalerie
12 fotografií