Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chcete zhubnout a nejde to? Ohlídejte si hormony!

/
  • Nehubnete? Možná za to mohou hormony!
    Nehubnete? Možná za to mohou hormony! (Shutterstock.com)
    24. srpna 2016 ● 09:31

    Dáváte si pozor na to, co jíte? Sportujete? A přesto nemůžete hnout s váhou? Možná za to mohou hormony! Přečtěte si, které a jak ovlivňují pochody v našem těle.

  • 1.

    Hormony jsou klíč ke krásné postavě

    Leptin, ghrelin, testosteron, estrogen a další hormony jsou klíčem ke krásné postavě, nebo naopak k obezitě. „Pokud zdravě jíte, sportujete, ale stejně máte nadváhu, mohou za tím vězet právě hormony,“ upozorňuje Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Ovlivňují tělesné procesy jako hlad, žízeň, trávení, ukládání tuků, tvorbu svalů nebo sexuální pud. Pokud je některého v těle víc, narušuje se tím rovnováha ostatních a vzniká řetězová reakce.

    Nehubnete? Možná za to mohou hormony!
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Pozor na inzulín

    Zásadním hormonem v procesu nabírání a naopak ubírání váhy je hormon inzulín, k jehož produkci vede vysoký příjem sacharidů a tím i vznik tuků. Pomáhá ukládat tuky a snižuje hladinu glukózy v krvi. „Pokud tento proces funguje správně, tak pomáhá udržovat hmotnost. V případě, že však jíme dlouhodobě přemíru sacharidů, slinivka posílá do těla více inzulinu. V návaznosti na to směřuje inzulin větší množství kalorií k uskladnění v podobě tuku a vzniká nadváha,“ vysvětluje Přídová.

    Nehubnete? Možná za to mohou hormony!
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Jezte pomalu

    Když máme hlad, hladina ghrelinu v těle stoupne a dá signál mozku, že je potřeba najíst se. Podle výživových poradců se vytváří se v tenkém střevě, dvanáctníku a žaludku, odkud putuje do mozku a zvyšuje chuť k jídlu. „Přelstít tento hormon je možné pomalým vychutnáváním jídla. Právě pomalé zaplňování žaludku dá prostor k postupnému klesání hladiny ghrelinu,“ radí Přídová.

    Nehubnete? Možná za to mohou hormony!
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Hlad kvůli leptinu

    Hormonem, který dává mozku signál přestat jíst, je leptin. Ten uvolňuje tukové buňky. V případě nevhodné stravy a přejídání se, tělo snižuje citlivost na leptin, naopak dostatek spánku a antioxidantů ho stimuluje. Při správném fungování pomáhá leptin zmenšovat dlouhodobé tukové zásoby. Při naopak špatném fungování člověk necítí sytost, což ho nutí stále jíst.

    Nehubnete? Možná za to mohou hormony!
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Růstový hormon stimulujte pohybem

    Věnujte pozornost také růstovému hormonu, který hraje při odbourávání tuků obrovskou roli. Věkem se jeho produkce snižuje, dá se však opět navýšit správnou pohybovou aktivitou. Proto je tolik důležité hýbat se a každý den jít na procházku třeba cestou do zaměstnání a zpět. Obyčejná 30minutová chůze udělá s tělem divy. I když vyběhnete schody do kanceláře nebo do bytu, tělu tím prospějete. Z dalších pohybových aktivit mohu vřele doporučit jógu, pilates nebo kalanetiku.

    Nehubnete? Možná za to mohou hormony!
    Autor: Shutterstock.com

     

     

Dnešní horoskopy