ONLINE CHAT
Dobrý den.Po ukončení školy jsem si zařídil rekvalifikaci na saniťáka. Rekvalifikace skončila ale stále mi na účet nepřišla podpora při rekvalifikaci a proplacení benzínu na cestu. Kdy mám tyto peníze očekávat?(Radim )
Foto
Dobrý den, protože neznáme konkrétní okolnosti Vašeho případu, můžeme pouze obecně sdělit, že v případě zabezpečení rekvalifikace úřadem práce by měla být poskytnuta podpora při rekvalifikaci. Jestliže jste si zajistil rekvalifikaci sám, jedná se o tzv. zvolenou rekvalifikaci, u které není nárok na podporu při rekvalifikaci. Pro vyjasnění Vaší situace Vám doporučujeme kontaktovat příslušné pracoviště úřadu práce.
Dobrý den když zkončím v zaměstnání a nechci se registrovat na úřadu práce kolik si sam musím platit měsičně sociální a zdravotní pojištění děkuji Karel Fischer(Karel Fischer)
Foto
Dobrý den, v případě zdravotního pojištění se obraťte na Vaši zdravotní pojišťovnu. V případě sociálního pojištění na příslušnou správu sociálního pojištění.
Dobrý den, jsem hlášena na úřadu práce, podporu neberu, ÚP mi hradí soc. a zdr. pojišť. Sehnala jsem si práci na dohodu, která mi vyhovuje, a nechtěla bych o ni přijít. Pracovnice ÚP mi nabídla zaměstnání, které se mi nelíbí. Je možné práci odmítnou s tím, že si soc. a zdr. pojištění budu platit sama? (Dagmar)
Foto
Dobrý den, výkon tzv. nekolidujícího zaměstnání nesmí uchazeči o zaměstnání bránit v poskytování součinnosti úřadu práce, ani v přijetí zprostředkovaného vhodného zaměstnání. Odmítnout zprostředkované vhodné zaměstnání lze pouze z vážných důvodů.
Dobrý den, jaké jsou podmínky pro získání příspěvku, zaměstná-li zaměstnavatel osoby se sníženou pracovní schopností a jak je toto ošetřeno proti zneužití ze strany zaměstnavatelů?(Jana J., )
Foto
Dobrý den, v uvedeném případě je rozhodující, zda se jedná o zaměstnavatele zaměstnávajícího více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu svých zaměstnanců. Pokud ano, má tento zaměstnavatel nárok na příspěvek podle § 78 zákona o zaměstnanosti. Jedná se o příspěvek na mzdové náklady osob se zdravotním postižením v maximální částce 8 000 Kč měsíčně (5 000 Kč v případě osob zdravotně znevýhodněných). Příspěvek je dále možné zvýšit o zaměstnavatelem vynaložené provozní náklady v maximální částce 2 000 kč (1 000 Kč na osoby zdravotně znevýhodněné). Příspěvek je refundací zaměstnavatelem vynaložených mzdových nákladů, tzn. zaměstnavatel musí nejprve mzdové náklady vynaložit a až poté je ze strany úřadu práce poskytnut příspěvek. Nárok na poskytnutí tohoto příspěvku je podmíněn uzavřením dohody o vymezení chráněných pracovních míst, kde jsou stanoveny konkrétní podmínky zajišťující eliminaci zneužívání podpory.
Dobrý den, syn nyní ukončil studium na VŠ 1. semestr. Od září 2016 bude studovat na VOŠ. Musí se přihlásit na ÚP? (Ivana)
Foto
Dobrý den, podle zákona o zaměstnanosti je vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání dobrovolné, a to pro fyzické osoby, které pracovat chtějí, mohou a o práci se uchází.
Dobrý den, byla jsem do 9/2014 vedena na ÚP a pobírala dávky 11 měsíců. Nyní sice pracuji, ale vypadá to, že práce v létě skončí a já budu opět muset jít na pracák. Od ledna 2017 bych měla odejít do důchodu, je mi 61 let. Mám nárok na dávky do konce tohoto roku a v jaké výši? Děkuji.(Marie)
Foto
Dobrý den, pokud jste od října 2014 pracovala v zaměstnání zakládajícím účast na důchodovém pojištění, lze předpokládat, že podmínku 12 měsíců důchodového pojištění pro účely vzniku nároku na podporu v nezaměstnanosti byste měla splnit. Výše podpory v nezaměsnanosti se odvíjí od výše průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního ukončeného zaměstnání.
Dobrý den, momentálně jsem od listopadu 2015 OSVČ. Před zahájením činnosti jsem byl 2 roky veden v evidenci ÚP. Vzhledem k povaze činnosti, kterou vykonávám, mám práci zajištěnou jen do konce června. Mohu tedy od 1.7.2016 (v té době budu mít za sebou 8 měsíců SVČ) požádat o podporu? Vznikne mi na ni nárok? Děkuji.(Milan)
Foto
Dobrý den, podat žádost lze, nicméně vznik nároku závisí primárně na tom, zda jste v předchozích 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal dobu důchodového pojistění alespoň v délce 12 měsíců, což s ohledem na obsah Vašeho dotazu k 1. 7. 2016 zřejmě splněno nebude.
Dobrý den, jsem hlášena na ÚP a budu pobírat podporu v nezaměstnanosti. Co ale nastane po uplynutí vyplácení podpory? Bydlím v kraji, kde je vysoká nezaměstnanost a vidina práce je malá. Jak mám dále postupovat a mám na nějaké peníze od státu nárok? pozn. pracovala jsem 17 let pro státní správu.(Karla)
Foto
Dobrý den, po uplynutí podpůrčí doby je možno se obrátit na příslušná pracoviště úřadu práce zaměřená na nepojistné sociální dávky, kde Vám budou poskytnuty informace k Vaší konkrétní situaci.
Pěkný den, mohu odmítnout nabídku, která neodpovídá mé praxi ani finančním pozadavkum?Je mi 50let, na 4 měsíce dosáhnu na max.podporu a pracovnice UP mi posílá nabídky,které neodpovídají mým zkušenostem a vzdělání. Navic jsem zjistila, že ona pracovnice devalvovala mé vysokoškolské vzdělání svou neznalostí. Jak se bránit? Děkuji za odpověď. Betty(Betty)
Foto
Dobrý den, praxe je při zprostředkování zaměstnání pouze podpůrným kritériem pro určování vhodnosti zaměstnání. K finančním požadavkům uchazeče o zaměstnání přihlížet nelze.
Dobrý den, kolik činí podpůrčí doba od 50 let věku?(Jana J)
Foto
Dobrý den, podpůrčí doba činí u uchazeče o zaměstnání od 50 do 55 let 8 měsíců.
Dobrý den, pokud pobírám částečný invalidní důchod, mám nárok na podporu v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď(Eva)
Foto
Dobrý den, invalidní důchod nemá vliv na vznik nároku ani na výši podpory v nezaměstnanosti. Na podporu v nezaměstnanosti má nárok uchazeč o zaměstnání, který v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal zaměstnáním, jinou výdělečnou činností nebo tzv. náhradní dobou dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců.
Dobrý den, doteď jsem pracovala na dohodu. Nyní jsem v jiném stavu a práci mi ukončili. Mám nárok na nějakou podporu v nezaměstnanosti?(Jana V)
Foto
Dobrý den, základní podmínkou pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti je získání nejméně 12 měsíců důchodového pojištění v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. Doba důchodového pojištění se dá získat zaměstnáním, jinou výdělečnou činností nebo zápočtem tzv. náhradní doby (např. péče o dítě ve věku do 4 let).
Dobrý den, je pobírání vysluhy, která je zdanena, podle zákona a je označena jako důchod nutné doložit při evidenci na UP? (Jarmil)
Foto
Dobrý den, pobírání výsluhového příspěvku nemá vliv na vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokud však žádáte o podporu v nezaměstnanosti, pak tato skutečnost je podstatná pro určení její výše a je třeba ji úřadu práce oznámit.
Po roční nemocenské mě zrušili neschopenku (stále však v léčení), byl se mnou ze zdravotních důvodů rozvázán pracovní poměr a s druhým stupněm invalidity jsem se musel přihlásit na PÚ. Tam mi bylo řečeno, že mi budou platit podporu pouze 5 měsíců a stále musím nosit od lékaře potvrzení že nemohu pracovat. Je tento postup správný? Opravdu mám nárok jen na 5 měsíců podpory a poté zůstanu bez příjmů?(Aleš)
Foto
Dobrý den, podpůrčí doba se odvíjí od věku uchazeče o zaměstnání v den podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Do 50 let věku činí podpůrčí doba skutečně 5 měsíců. Následně se můžete informovat, zda nemáte nárok na některou z nepojistných sociálních dávek poskytovaných úřadem práce.
Dobrý den, jsem v evidenci úřadu práce od .1.10.2015, od 1.12.2015 jsem na brigádě. Jakmile mi skončí brigáda, mohu pokračovat v pobírání podpory, když jsem vyčerpala pouze 2 měsíce? Děkuji(Veru)
Foto
Dobrý den, výkon tzv. nekolidujícího zaměstnání se nezapočítává do podpůrčí doby. Pokud jste tedy vyčerpala zatím pouze 2 měsíce, máte dále nárok na celý zbytek, který Vám byl rozhodnutím přiznán.
Píšu jménem své spolupacientky v nemocnici. Je na kapačkách po náhlé operaci. Kvůli tomu se nemohla dostavit na domluvenou schůzku na úřad práce. Když tam volala, paní na ní ječela tak, že jsem to slyšela na vedlejší posteli, že jí nějaká nemoc nezajímá. Radím jí, aby si stěžovala. Tohle si přece úřednice nemůže dovolit. Paní je po neskutečném přístupu úřednice v depresi, odmítá jíst a stále pláče.(Vlasta)
Foto
Dobrý den, v případě nevhodného chování úředních osob je možno podat stížnost, která je následně vyřizována v režimu správního řádu.
Dobrý den, pobírám invalidní důchod 1.stupně, pokud budu na ÚP pobírat podporu, odečítá se výše důchodu ? Má důchod vliv na výši podpory?(J.Halová)
Foto
Dobrý den, invalidní důchod 1. stupně nemá vliv ani na nárok ani na výši podpory v nezaměstnanosti.
Dobrý den, v průběhu pracovní neschopnosti mi uběhla výpovědní lhůta a skončil pracovní poměr. Mohu se po ukončení DPN stát uchazečem na ÚP i v případě, že vlastním aktivní živnostenský list. Dosud jsem podnikal jako VPČ , mimo hlavní pracovní poměr ? děkuji za odpověď (V. Synek)
Foto
Dobrý den, zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání živnostenský list jako takový, ale skutečnost, zda je fyzická osoba OSVČ či nikoliv. V případě, že je OSVČ, v evidenci být vedena nemůže.
Dobrý den, chtela jsem se zeptat. Pokud dam zamestnavateli vypoved dohodou a půjdu se zaevidovat na úřad práce mam nárok na příspěvěk a v jaké výši? ( % ) děkuji(Kotvasova E.)
Foto
Dobrý den, pokud skončíte zaměstnání dohodou bez vážného důvodu a vznikne Vám nárok na podporu v nezaměstnanosti, její výše činí 45 % z posledního průměrného měsíčního čistého výdělku po celou podpůrčí dobu.
Jsem OSVČ. Momentálně jsem v pátém měsíci těhotenství a musím ze zdravotních důvodů skončit s podnikáním. Na nemocenskou jít nemůžu, protože jsem si ji neplatila. Když přeruším živnostenský list a půjdu na úřad práce, dostanu jako těhotná nějakou podporu? (Marie)
Foto
Dobrý den, nárok na podporu v nezaměstnanosti budete mít pouze v případě, že jste zaměstnáním nebo samostatnou výdělečnou činností, případně zápočtem náhradní doby zaměstnání (např. péče o dítě ve věku do 4 let) získala alespoň 12 měsíců důchodového pojištění. Zároveň musí být splněny další podmínky stanovené zákonem o zaměstnanosti.
Je pravda, že se někomu vypočítává podpora z průměrné mzdy v ČR, i když nikdy nepracoval? (Adam Málek)
Foto
Dobrý den, z průměrné mzdy v národním hospodářství za předchozí kalendářní rok se podpora v nezaměstnanosti vypočítává v případě, že posledním zaměstnáním je tzv. náhradní doba zaměstnání (např. péče o dítě do věku 4 let) nebo pokud bez zavinění uchazeče o zaměstnání nelze doložit vyměřovací základ nebo potvrzení o průměrném měsíčním čistém výdělku. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti však vždy musí být splněny podmínky stanovené zákonem o zaměstnanosti.
Musím vzít jakoukoli práci, kterou mi na úřadu práce nabídnou? Co když mi nebude vyhovovat?(Simča)
Foto
Dobrý den, úřad práce je oprávněn zprostředkovávat pouze tzv. vhodné zaměstnání, jehož kritéria jsou uvedena v § 20 zákona o zaměstnanosti. Pokud zprostředkované zaměstnání tato kritéria splňuje, lze jej odmítnout pouze z vážných důvodů, které jsou rovněž stanoveny zákonem o zaměstnanosti, konkrétně v § 5 písm. c).
Dobry den pracují v Německu a zajímalo by mne kolik budu mít podporu pokud skončím a vrátím se do čr (petr chytil)
Foto
Dobrý den, výše podpory v nezaměstnanosti, pokud na ni vznikne uchazeči o zaměstnání nárok, se odvíjí od výše jeho příjmu v posledním zaměstnání. A to i v případě zaměstnání v Německu.
Dobrý den, jsem vedená na ÚP 6 měsíců a je mi 54 let. Sehnala jsem si práci, ale bohužel je podmíněná dotací . Kdy a za jakých okolností budu splňovat podmínky.(Jarmila Kurečková)
Foto
Dobrý den, za účelem pracovního uplatnění uchazečů o zaměstnání poskytuje úřad práce příspěvky aktivní politiky zaměstnanosti. Jedná se buď o příspěvky na mzdové náklady nebo na zřizování nových pracovních míst. Příspěvky jsou poskytovány na základě písemné dohody mezi zaměstnavatelem a úřadem práce. O poskytování příspěvku rozhoduje úřad práce s ohledem k aktuální situaci na trhu práce a možnostem pracovního uplatnění uchazeče o zaměstnání. Žádost o poskytnutí příspěvku podává zaměstnavatel. Je potřeba se s žádostí obrátit na příslušné pracoviště úřadu práce.
Jsem v evidenci UP, ale podporu už nepobírám. Naskytla se mi brigáda - roznos letáků. Když jsem se ptala úřednice, jak mám postupovat, řekla, že vše musím nahlásit a pak si budu sama platit sociální a zdravotní. Jenže u téhle brigády mám slíbený výdělek tak cca 2 - 3 tisíce korun. To by mi pak nezbylo vůbec nic. (Kačena)
Foto
Dobrý den, maximální možný výdělek na DPP při souběhu s evidencí je polovina minimální mzdy v hrubém. Minimální mzda je v současné době 9 900 Kč. Činnost je uchazeč o zaměstnání povinen oznámit nejpozději první den výkonu práce. Termín pro dokládání výdělku stanoví úřad práce. Platby zdravotního a sociálního pojištění ze zaměstnání závisí na druhu pracovněprávního vztahu a výši příjmu. V případě dohody o provedení práce by taková situace nastala až při výdělku přesahujícímu 10 000 Kč hrubého měsíčně.
Chci odejít ze zaměstnání a pracovat na živnost. Slyšel jsem o nějaké dotaci z úřadu práce pro začínající živnostníky. Je to pravda? (Hynek)
Foto
Dobrý den, úřad práce může uchazeči o zaměstnání poskytnout příspěvek na zahájení samostatné výdělečné činnosti. Jedná se o příspěvek na pořízení vybavení, které uchazeč o zaměstnání potřebuje k zahájení podnikání. Podmínkou pro získání příspěvku je vedení fyzické osoby v evidenci. Je potřeba zdůraznit, že veškeré příspěvky aktivní politiky zaměstnanosti jsou nenárokové. O jejich poskytování rozhoduje místně příslušné pracoviště úřadu práce na základě aktuální situace na trhu práce a posouzení možností pracovního uplatnění konkrétního uchazeče o zaměstnání. Doporučujeme se tedy obrátit s žádostí o bližší informace na úřad práce.
Manžel je registrován na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Teď mu kamarád nabídl práci na DPP s výdělkem 5000 Kč. Četla jsem, že maximálně je ale možné si vydělat si 4600 Kč. To je čistého nebo hrubého? A musí ten svůj přivýdělek nějak na úřadu dokládat?(Málková)
Foto
Dobrý den, maximální možný výdělek na DPP při souběhu s evidencí je polovina minimální mzdy v hrubém. Minimální mzda je v současné době 9 900 Kč. Činnost je povinen oznámit nejpozději první den výkonu práce. Termín pro dokládání výdělku stanoví úřad práce.
Jsem v evidenci úřadu práce a beru podporu v nezaměstnanosti. Teď jsem otěhotněla. Musím to nahlásit?. A pokud ano, tak proč a komu?(Vanda)
Foto
Dobrý den, těhotenství není skutečností, na kterou by se vztahovala oznamovací povinnost. Ovšem není vyloučeno, že Vám tento stav může bránit ve výkonu některých zaměstnání zprostředkovávaných úřadem práce nebo v plnění některých povinností stanovených úřadem práce, což je situace, ve které je vhodnější tuto informaci sdělit.
Jak dlouho muzu byt vedena na uradu prace.(Petra Sebkova)
Foto
Dobrý den, doba vedení v evidenci není nijak omezena. Nicméně smyslem je co nejrychlejší zprostředkování vhodného zaměstnání.
K poslednímu únoru mi končí 3 letá rodičovská dovolená. K tomu samému datu mi ukončuje dohodou zaměstnavatel můj pracovní poměr v zaměstnání. Po skončení rodičovské dovolené tak budu bez práce. Do kdy musím přijít na úřad práce? Mám strach, aby mi nevznikla prodleva ohledně placení zdravotního pojištění. A budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti? A pokud ano, z čeho se vypočítává? (Nováčková)
Foto
Dobrý den, je potřeba se dostavit na přáslušné pracoviště Úřadu práce a podat žádost o zprostředkování zaměstnání do 3 pracovních dnů od ukončení zaměstnání. Část týkající se podpory v nezaměstnanosti nelze bez dokladů zodpovědět. Informace k podpoře v nezaměstnanosti Vám sdělí zaměstnanec úřadu při podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti.
Minulý týden jsem přišla na pracák na domluvenou schůzku a donesla jsem dohodu o provedení práce, která má datum nástupu od začátku ledna. Úřednice mě sepsula, že se to musí doložit nejpozději v den nástupu, takže to nesu o měsíc později, a že mě kvůli tomu pravděpodobně vyřadí z evidence. Přitom ta dohoda je na výdělek 1000 korun měsíčně. Můžou mě opravdu vyřadit? (Barča)
Foto
Dobrý den, dohodu o provedení práce je třeba hlásit v den nástupu k výkonu zaměstnání. Pokud není dán vážný důvod, který splnění této povinnosti bránil, sankcí je skutečně vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání.
Před měsícem jsem přišla o práci. Skončila mi smlouva na dobu určitou. Na úřad práce jsem nešla, myslela jsem si, že si hned něco najdu. Ale nikde nic. Když ale přijdu až teď, co to pro mě znamená? Musím platit nějaké povinné pojištění?(Vosádková)
Foto
Dobrý den, v tomto případě je potřeba informovat zdravotní pojišťovnu, která Vám podá informaci, zda se na Vás vztahuje povinnost uhradit zdravotní pojištění. Ode dne zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání bude zdravotní pojištění hrazeno státem. Sociální pojištění není povinné hradit, je možné se dobrovolně pojistit.