Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Karlovy Vary budou opět české. Padl první zákaz pro cedule v azbuce

Autor: Kateřina Moravcová - 
3. srpna 2015
05:55

Cedule v azbuce. V Karlových Varech jsou k vidění téměř na každém rohu. Letitý nešvar ale brzo skončí. Nyní už padl první zákaz.

Jste v Česku, nebo Rusku? Kdyby se našinec orientoval jen podle reklamních cedulí či vývěsních štítů, mohl by si v nejznámějších českých lázních připadat jako na Krymu…

Místo slev tamní obchodníci dávají »skýdku«, když si někdo chce nechat udělat pedikúru, musí v azbuce dokázat přelouskat »pedikjur«. Karlovarský magistrát proto rozhodl, že připraví novelu zákona o reklamě, jehož prioritou má být čeština jako první nápis na cedulích, nadřazený nad ostatní jazyky.

„Zákon obsahuje také přechodné půlroční období, během kterého by se měli podnikatelé s novým požadavkem vyrovnat,“ ubezpečuje mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Schválen by měl být hned po prázdninách. V lázních novinku již nyní zavádí dopravní podnik, organizace města. Reklama v autobusech tak bude muset být v češtině, až po ní může následovat cizojazyčný překlad.

akko ( 3. srpna 2015 15:25 )

"Karlovy vary"...to je pojem...ale ti Rusaci mi to mesto zhnusili...Byl jsem tam 4 dny(byl to darek k narozeninam)...Ale uz tam nikdy nepojedu...A kdyby nahodou,tak bych rad jel do "CESKYCH KARLOVYCH VARU"...

gabreta ( 3. srpna 2015 14:03 )

Hulíš dost dobrej matroš!!!

hofihofi ( 3. srpna 2015 11:01 )

To uz jsme tu meli za cisare pana

gabreta ( 3. srpna 2015 11:00 )

Ale ten problém s cizojazyčnýma nápisama se přeci netýká jen K. Varů! Stačí se projít jinými městy a zvlášť starou Prahou a člověk si nepřipadá že je v Čechách, ale v Anglii!!

tatu ( 3. srpna 2015 10:10 )

Doufám taky,když jsme tak strašně akorátní a vadí nám slovanský jazyk,který jsm se ve škole učili,že zmizí z Lázní Teplic,Lázní Karviná,lázní Klimkovice všechny arabské nápisy,jídelní lístky,knížky,noviny a totéž v ingliš!!! My jsme tak akorátní,bohužel s křížkem po funuse.

Zobrazit celou diskusi