Vodovody v Praze hlásí až dvacet havárií denně. Žádný div, mnohá potrubí totiž pocházejí až z 19. století! A spolu s počtem poruch jsme na tom nejhůř v celé Evropě! Na jeden kilometr potrubí u nás podle serveru iDNES.cz připadá 1,4 poruchy za rok. Oproti tomu je například Vídeň na čísle 0,9, a Londýn dokonce na 0,2!

Ani jinde v Česku to není tak strašné jako v Praze. Pod historickým centrem města se potrubí budovalo koncem 19. století, když probíhala asanace, která měla přinést čistou vodu do všech domácností. Dnes ale tytéž trubky dělají pěknou neplechu.

Jinde modernizace proběhla v tehdy nových městských částech – právě v Dejvicích se dělaly vodovody v 60. a 70. letech. Jenže tenkrát se použil pro změnu nekvalitní materiál. Je tedy jedno, zda jsou trubky nové, nebo staré – havárie způsobují všechny.

Problémem jsou ovšem i přípojky, které nejsou zavedeny ve vodovodních mapách. To je případ, který doslova prohnal celé Dejvice. Ze slepé přípojky bez zpětné klapky se do vodovodní sítě po poklesu tlaku po havárii dostala stará špinavá voda. A s ní i koliformní bakterie.

Podobný případ se odehrál i loni v srpnu – na vině nebyla neznámá přípojka, ale vadná zpětná klapka. Bez ní se po každé havárii na řadu nasává obsah trubky do sítě. A i tentokrát střevní potíže řešilo několik stovek obyvatel městské části. V Praze se přemnožení bakterií v pitné kohoutkové vodě řeší průměrně třikrát do roka!

Fotogalerie
10 fotografií