Zadržení zmiňované skupiny, tedy čtyřech mužů a jedné ženy, domovní prohlídky a další úkony trestního řízení trvalo celé tři dny a podíleli se na něm kriminalisté hned ze třech různých oddělení prvního policejního obvodu. Nápomocni jim při tom byli policisté pražské zásahové jednotky, speciální pořádkové jednotky, linky 158 prvního policejního obvodu a policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkem se na celém zákroku podílelo téměř devadesát policistů. Takzvaná realizace celého případu probíhala hlavně v Praze 5 Lipencích, kde byla zajištěna samotná varna.

Komponenty nutné k výrobě pervitinu zde byly v takovém množství, že je po zadokumentování převážela do policejních skladů hned dvě nákladní auta. Navíc zadržení nebyli žádní lenoši, o čemž svědčí fakt, že k provozování své protiprávní činnosti vystavěli na zahradní parcele jednak samostatnou dílnu, kde byla varna umístěna, a provizorní bazének, který sloužil k ochlazování výrobního zařízení. A ten byl dle vyjádření expertů víc než nutný. Jen při poslední výrobě drogy, těsně před zadržením, používali zadržení varnu celkem šestnáct hodin v kuse, přičemž vyrobili 1,5 kilogramu čisté látky. Prodejem takovéhoto množství na černém trhu by si výrobci „vydělali“ přibližně 6.000.000,- Kč a to díky tomu, že se pervitin téměř nikdy neprodává koncovým zákazníkům v čisté výrobní kvalitě, ale jednou až dvakrát takzvaně ředěný.

Mezi zadrženými byl i muž provozující taxislužbu. Ten do zahradní dílny přivážel komponenty nutné k výrobě drogy, a po jejím „uvaření“ ji následně rozvážel jak dealerům, tak i jednotlivým koncovým zákazníkům. Všech pět osob je nyní obviněno z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. U dvou hlavních aktérů celého příběhu ale nelze vyloučit zpřísnění právní kvalifikace, což by pro ně znamenalo, že by za mřížemi mohl strávit až let dvanáct. Čtyři osoby jsou stíhány vazebně, jedna na svobodě. Za zmínku také stojí, že pro jednoho z hlavních organizátorů není pobyt za mřížemi nic nového. Od roku 1982 byl totiž už celkem desetkrát pravomocně odsouzen, z toho sedmkrát za drogové delikty.

V rámci monitoringu protiprávního jednání zadokumentovali kriminalisté od května do zadržení téměř dvě stovky jak výrobních cyklů, tak hlavně prodejů vyrobené drogy zákazníkům.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR FOTO: Policejní deník + PČR