Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sporty, které vám pomohou s hubnutím

  • Kolik při které fyzické aktivitě spálíte kalorií a do jakého sportu byste se měla pustit?
    22. července 2014 | 06:00

    Pustila jste se do hubnutí a ráda byste i začala k tomu sportovat? Na který pohyb ale vsadit, aby vám s tím pomohl? Odpověď je jasná, na takový, který vydržíte dělat déle než dva týdny. Co se týče spálených kalorií? „Vždy ze začátku doporučuji svižnou chůzi, což je přirozený pohyb nás všech,“ uvádí výživová expertka Lada Nosková z DietPlan. Chůzi může praktikovat kdykoli, proto je vhodná třeba i pro zaměstnané ženy, čerstvé maminky, zkrátka všechny ty, co nemají tolik čas nebo příležitost jít cvičit.

  • Postupně, žádné ničení se


    Jakmile se vaše kondice zlepší, zkuste chůzi prokládat během, až budete běhat úplně. Tenhle pohyb totiž v účinku na hubnutí jasně vede. Musí se mu ale věnovat vždy alespoň 30 minut a více ve vhodné intenzitě. „Běh se ale nedoporučuje těm, co mají už vysokou nadváhu, či dokonce obezitu, protože se tak příliš přetěžují klouby, šlachy, vazy,“ dodává trenérka fitness Aneta Procházková.
    Autor: Shutterstock


  • Pokud patříte mezi silnější typy

    Vsaďte tedy raději na jízdu na kole, rotopedu či lekce spinningu speciálně vedené v hubnoucí zóně. Dobré jsou i aktivity ve vodě, jakým je třeba aqua bike a aerobik. Voda vám veškerou váhu těla nadnese, za což vám pohybový aparát poděkuje. Bylo by přece škoda, abyste své snažení odnesla třeba bolavou achilovkou nebo kolenem. Počkejte, až pár kilo shodíte, pak se můžete do dynamických aktivit více pustit.

    Autor: profimedia.cz


  • Hlídejte se


    Abyste se držela ve správné tepové frekvenci, tedy té, při níž spalujete tuky, pomůže vám pulsmetr či sportterster. Ten ukazuje vaši aktuální tepovou kondici, i spálené kalorie. Vhodné zóny pro hubnutí zjistíte známým výpočtem 220 mínus věk. Výsledek je vaše maximální hranice, z té pak určete rozmezí 50 až 60 procent. Pokud byste chtěla ale skutečně přímo vaše, nejen obecné, údaje, je lepší absolvovat zátěžový test. Stojí kolem 600 Kč a odborníci vám při něm i doporučí, jaká intenzita je pro vaše spalování nejúčinnější.
    Autor: Shutterstock.com

  • Začínáte


    Pokud jste dlouho nic nedělala, či začínáte po dlouhé době a potřebujete cíleně zhubnout, jsou pro vás vhodné následující:
    Svižná chůze v přírodě, chůze na pásu, plavání, bruslení, jízda na kole, běh na běžkách, nordic walking, HEAT easy a jiné.
    Množství spálených kalorií závisí nejen na věku, kondici, ale i vaší současné hmotnosti.
    Třeba při svižné chůzi spálíte při 70 kg 1210 kJ na rozdíl 80 kg 1390 kJ za hodinu.
    Jízda na kole, při níž ujedete za hodinu v mírném terénu 16 km, vás zbaví při 70 kg 1760 kJ, při 80 kg pak 2010 kJ.
    Autor: profimedia.cz

  • Až budete mít kondici


    S hodně aerobními a fyzicky náročnějšími aktivitami počkejte, až se budete cítit více fit. Mezi takové sporty patří běhání, spinning, kruhový trénink, K2 hikking, alpinning, squash, box. Ty vám s hubnutí umí výrazně pomoci:
    Běh (9 km/za hodinu) 2350 kJ při 70 kg, máte-li 80 kg, spálíte 2680 kJ.
    Spinning za hodinu 1820 kJ (70 kg), 2050 kJ (80 kg)
    Kruhový trénink za hodinu 2050 kJ (80 kg), 2350 kJ (80 kg)
    Pravidelný pohyb vás nabije energií,
    Autor: profimedia.cz

  • Potřebujete k hubnutí


    Pokud je vaše tělo zpevněné, máte větší šanci lépe zhubnout. Proto se při hubnutí doporučuje kromě aerobních aktivit, věnovat se posilování: ať formou jógy, pilates, bodystylingu… či klasického tréninku v posilovně.

    Více číselných údajů najdete na stob.cz či kalorickeTabulky.cz

    Autor: Shutterstock.com

Autor: bla
Diskuse ke článku
.