Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odborník: Vítkovští žháři jsou ztělesněné zlo!

Autor: iža - 
26. května 2010
17:21

Extrémně rasistické texty, fotka diktátora Benita Mussoliniho, v kalendáři smajlíkem vyznačené narozeniny Adolfa Hitlera. Tyto a další podobné zrůdnosti byly nalezen u vítkovských žhářů.

Žháři z Vítkova jsou podle znalců skalní neonacisté. Rozsáhlá sbírka, kterou u nich našli, je doslova šokovala. Za navenek slušnými hochy se skrývali tvrdí stoupenci Adolfa Hitlera. To ve středu potvrdili u Krajského soudu v Ostravě odborníci na extremismus.

Policisté při domovních prohlídkách zabavili stovky předmětů s nacistickou a neonacistickou tematikou. Soud se zabýval také 110stránkovým posudkem odborníka na pravicový extremismus Michala Mazla. „Nic koncentrovanějšího a rozsáhlejšího si neumím představit. Našel jsem tam úplně všechno, co má s neonacismem co do činění. Mezi tím i přihlášení se ke gerilovým formám boje. To je na škále nebezpečnosti nejhorší," poznamenal Mazel. Nejvíce ho překvapil ohrovský záběr neonacistické hudební scény.

Fotka Mussoliniho v peněžence

Nejmladších z obžalovaných Václav Cojocaru (22) měl např. kalendář, ve kterém je řada odkazů na významná data, která mají pro neonacisty velký význam. U dne narození Hitlera je vyobrazen smajlík. Nejstarší Jaromír Lukeš (26) vlastnil zase peněženku s fotografií Benita Mussoliniho a s nápisem, který v překladu znamená: Kdo se zastaví, je ztracen. To bylo jedno z Mussoliniho propagačních hesel, kterým motivoval své stoupence.

David Vaculík (25) je neonacistickými nápisy potetován. Na sobě „nosí“ značku C 18, což je britská teroristická organizace. Dále pak nápis ACAB, což znamená All Cops Are Bastards (Všichni policisté jsou bastardi), což je rovněž oblíbená neonacistická symbolika.



„Našla se řada symbolů neonacismu, ať už těch číselných, tak i výslovné pozdravy Heil Hitler nebo říšská vlajka s hákovým křížem. Rovněž časopis Čistý domov, který vyzývá k rasové čistce a Romové jsou v něm označování za odpad či bestie,“ konstatoval znalec.

Čistý domov s extrémně rasistickými texty je distribuován mezi českými neonacisty a byl nalezen u Václava Cojocaru.

Měli seznamy nepřátel

Obžalovaní dokonce skrývali doma i listiny nepřátel včetně osobních údajů úředníka, novináře a soudkyně, která rozhodovala ve věci související s extremismem. „Slezský neonacismus je radikálnější a připravenější ke konkrétním akcím. Útoky s použitím zápalných lahví jsou proto častější na severu Moravy a ve Slezsku než třeba v Praze," poznamenal znalec Mazel.

Posudek soudního znalce na extremismus bude mít také vliv na to rozsudek, neboť útočníkům, kteří vhodili 18. dubna 2009 zápalné láhve na dům romské rodiny ve Vítkově, hrozí výjimečné tresty. Obžalovaní jsou z rasově motivovaného pokusu vraždy na několika osobách.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání