Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Waterboarding není mučení, zachraňuje životy

Drsné techniky se začaly používat zejména po útoku z 11. září.
Drsné techniky se začaly používat zejména po útoku z 11. září.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
12. března 2010
07:47

Podle bývalého poradce amerického prezidenta George Bushe Karla Rovea není waterboarding, technika vyvolávající pocit tonutí, mučení. Americkým rozvědným službám se díky waterboardingu podařilo odhalit plánované teroristické útoky a zachránit lidské životy.

V rozhovoru pro stanici BBC to tvrdí dlouholetý bezpečnostní poradce bývalého amerického prezidenta George Bushe Karl Rove, podle kterého by tato technika neměla být považována za mučení.

Bylo odhaleno mnoho teroristyckých útoků

"Jsem pyšný na to, že jsme používali tyto techniky, díky kterým se nám podařilo podlomit vůli teroristů a odhalit mnohá spiknutí jako například navedení letadel na Londýn a letiště Heathrow nebo nejvyšší budovu v Los Angeles a útok na letadlo nad Tichým oceánem," řekl Rove BBC.

Waterboarding ve vyslýchaném vyvolává pocit tonutí a již dlouho tento způsob výslechu kritizují ochránci lidských práv. Agenti CIA waterboardingu používali během Bushovy vlády u osob podezřelých z terorismu. Současný americký prezident Barack Obama po svém nástupu do funkce tuto praktiku zavrhl.

panalev ( 14. března 2010 20:13 )

Souhlasím. Podle toho, jak se to hodí, vše je pružné a má dvě strany. Hlavně že Američani připravilil teroristický útok na dvojčata, tajné služby i prezident vše věděli dopředu a co udělali? Nic, protože to byla skvělá zámínka jít na ropu a nějací obyčejní lidé a jejich životy jsou nic. Jen peníze a moc mají cenu. Byla jsem z toho několik dní špatná, když jsem to viděla v televizi, již jako hotový důkaz, nechtěla jsem tomu v kuolárech pořád věřit...

mausi ( 12. března 2010 20:43 )

na hrubý pytel hrubá záplata. Taková prasata co zabíjejí nevinné civilisty je třeba mučit. až zčernají ještě víc.

vanityfair ( 12. března 2010 15:42 )

debilkov???? eee???? teroristYckých...fakt?????????,a od kdy????????, Jestli potřebujete někoho na kontrolu pravopisu, který Vaši " redaktoři" evidentně neovládají- stačí se ozvat!

barbatus ( 12. března 2010 12:06 )

....neslyšeli jsme to někde? Ve vyšším principu mravním... Vražda je vražda, mučení je mučení. Jazyk se dá hodně ohýbat podle toho, jak to někdo potřebuje. Třeba takové přerušení těhotenství- chtěla bych vidět, jak pokračuje..

Zobrazit celou diskusi