Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

New York odškodní záchranáře z 11. září

Hořící Světové obchodní centrum. Ulice kolem byly právě v této chvíli plné zděšených lidí, kteří se snažili pohromě uniknout.
Hořící Světové obchodní centrum. Ulice kolem byly právě v této chvíli plné zděšených lidí, kteří se snažili pohromě uniknout.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
12. března 2010
10:14

Město New York souhlasilo, že vyplatí až 657,5 milionu dolarů odškodného záchranářům, kteří Ground Zero po teroristickém útoku z 11. září v roce 2001.

Úmluva o vyrovnání by měla finančně odškodnit civilisty a sprovodit ze světa přes 10.000 jejich žalob, v nichž si stěžují na zdravotní újmy, které utrpěli dlouhodobou prací v prašném prostředí v troskách zřícených budov. Aby úmluva o vyrovnání mohla vstoupit v platnost, musí s ní souhlasit nejméně 95 procent civilních žalobců.

Finance na kompenzace půjdou z federálního pojišťovacího fondu. V něm je bezmála miliarda dolarů a kontroluje ho radnice New Yorku. Zvláštní rozhodčí soudce, kterého si vybrali právníci zastupující civilní žalobce, pak rozhodne o oprávněnosti každé jednotlivé konkrétní žaloby a také o výši náhrady škody za zdravotní újmu.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg označil ujednání za čestné a rozumné. Někteří dělníci a záchranáři dostanou kompenzace v řádu jen několika tisíců dolarů, jiní v závislosti na zranění a zdravotních následcích mohou být odškodněni částkami v řádech milionů dolarů.

Podle BBC ujednání znamená, že by mohla být uzavřena dlouhá právní bitka, která se na poli zdravotních kompenzací po teroristických útocích rozpoutala. Hlavní problém byl v tom, že jen málo záchranářů a dělníků, kteří v troskách a dusivém kouři strávili týdny, bylo pro takovou práci pojištěno. Podle vládních dokumentů bylo k začátku roku 2008 podáno téměř 10.000 soudních žalob proti pojišťovacím společnostem. Civilní žalobci si stěžují hlavně na dlouhodobé poruchy dýchání a rakovinu plic.

zampi ( 12. března 2010 13:42 )

To jako ještě vážně existuje někdo, kdo věří tomu, že za to může Al - kejda s Bin Ládinem?????? Proboha, kdo má zájem, fakta si dohledá na netu, jen ovce přijímají masáže médií. Už jenom to, že vlastník obou mrakodrapů si to nechal před útokem pojistit a nyní dostal 2 miliardy dolarů je do očí bijící. A Ládin? toho v životě nedostanou živýho, Sadama našli velice rychle zahrabanýho v díře, Ládin je strašák, kterej tu musí dál šířit strach a paniku......

myschicka ( 12. března 2010 11:47 )

Můžete někdo dopsat tohle? => Město New York souhlasilo, že vyplatí až 657,5 milionu dolarů odškodného záchranářům, kteří Ground Zero po teroristickém útoku z 11. září v roce 2001. Úpřimně toršku to chápu, ale nevím proč by měl někdo dostávat peníze od města, ať si jde za Ál- kajdou, díky kterým se to všechno potom muselo dělat. To je jak kdyby doktor měl dostat peníze ještě navíc za to že Vám provedl operaci, za kterou už dostal zaplaceno!

Zobrazit celou diskusi