Pohádka o dívence, která po vypití zázračného lektvaru a snědení speciálního koláče najde cestu do krajiny zázraků, se po uplynulém víkendu stala kasovním trhákem a nejnavštěvovanějším filmem v severoamerických kinech.

O prvním víkendu po svém uvedení na plátna v USA a Kanadě tak Alenka v říši divů snadno překonala i počáteční tržby celosvětově nejvýdělečnějšího filmu všech dob Avatar, který je rovněž trojrozměrný. Oznámila to podle agentury Reuters společnost Walta Disneyho, která "Alenku" distribuuje.

Burtonova adaptace fantaskního příběhu Lewise Carrolla vydělala na celém světě už 210,3 milionu dolarů (téměř čtyři miliardy korun). Návštěvníci kin ve Spojených státech a Kanadě k těmto tržbám přispěli částkou 116,3 milionu dolarů. Podle společnosti Box Office Mojo to je šestý nejlepší výsledek, jaký kdy nějaký snímek vydělal v Severní Americe o prvním víkendu po premiéře.

Podle Disneyho společnosti "Alenka" zlomila několik dílčích rekordů. Stala se totiž vůbec nejvýdělečnějším z filmů, které byly uvedeny do distribuce v březnu nebo v prvním čtvrtletí roku, což je tradičně slabší období co do uvádění významných filmů.

Fotogalerie
5 fotografií

Jedinou další filmovou novinkou v severoamerických kinech bylo minulý týden policejní drama Brooklyn's Finest a tržby ve výši 13,5 milionu dolarů mu stačily k obsazení druhé příčky v žebříčku návštěvnosti. Prokletý ostrov Martina Scorseseho spadl z první příčky z předchozích dvou týdnů na třetí pozici. O dvě místa si oproti předchozímu týdnu pohoršila také komedie Poldové. Pátým nejnavštěvovanějším filmem v Severní Americe je fantasy Avatar.

Burtonova Alenka kombinující prvky hraného i animovaného filmu je rovněž nejúspěšnějším filmem, který není na pokračování, a kromě toho po prvním víkendu stanovil novou laťku pro filmy natočené ve formě 3D nebo Imax. Pro režiséra Burtona jde o nejlepší start jeho filmu. Jeho remake Planety opic měl v roce 2001 na svém kontě po prvním víkendu 68,5 milionu dolarů.

Snímek se po premiéře umístil i v čele návštěvnosti českých kin. Za uplynulý víkend ho zhlédlo 69.069 diváků, kteří v pokladnách nechali přes jedenáct milionů korun. Podle informací Unie filmových distributorů skončila na druhém místě Troškova komedie Doktor od Jezera hrochů, jejíž celková návštěvnost během dvou týdnů dosáhla téměř 120.000 lidí. Třetí je tříoscarový Cameronův Avatar.