O řidičák přichází nejčastěji muži ve věku 22 – 26 let. Jejich dopravní nehody bohužel často končí smrtí. Podle psychologa doktora Jindřicha Vaňka je u mužů agresivita největší právě v těchto letech. Nejmladším vybodovaným se stal teprve šestnáctiletý řidič.

Poměr vybodovaných žen a mužů
Autor: Ministerstvo dopravy

"Rozdíl mezi muži a ženami je daný od přírody. Za všechno může agresivita. V živočišné říši je samec také agresivnější než samice," řekl doktor Vaněk, který se touto problematikou přímo zabývá.

Muži jsou při řízení ovládání adrenalinem a testosteronem, nebojí se o svůj život ani o život ostatních proto se i častěji dopouštějí dopravních přestupků a mají na svědomí většinu smrtelných nehod.

Ženy jsou opatrnější, svědomitěji dodržují dopravní předpisy a hůř parkují, což muži rádi posměšně komentují. Je to však dané jejich horší orientací v prostoru. Žena podle statistik způsobí častěji menší dopravní nehodu, takzvaný "ťukec". Automaticky totiž předpokládají, že se i ostatní řidiči budou na silnici chovat tak slušně jako ony samy.

Výjimku tvoří "ženy podnikatelky", "Ty se ve svých velkých autech chtějí předvést, jsou agresivnější a asertivnější, což jsou vlastnosti, bez kterých by ani jejich povolání nemohly vykonávat," dodal doktor Vaňěk.

Nejhorší řidiči
Autor: Ministerstvo dopravy

Nejhorší řidiči (nebo nejsvědomitější dopravní policie) jsou v Karlovarském kraji, naopak v Pardubickém kraji je v průměru na celkový počet řidičů nejvíce „sluňáků“.

Bodovaného dopravního přestupku se podle informací ministerstva dopravy dopustilo 669 999 řidičů, tedy asi desetina všech registrovaných.