Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Školáka zabila branka, našli viníky

Malého Davida usmrtila fotbalová branka, která na něj spadla, kdy se na ní houpal se svým kamarádem
Malého Davida usmrtila fotbalová branka, která na něj spadla, kdy se na ní houpal se svým kamarádem  (Autor: Jiří Čada)
Autor: čad - 
1. prosince 2009
15:55

Obviněním tří fotbalových funkcionářů skončilo policejní vyšetřování tragédie v Přibyslavicích na Třebíčsku, při které v srpnu padající fotbalová branka usmrtila malého Davida (+12).

Téměř čtyři měsíce čekali policisté na verdikt soudního znalce z oboru sportu, který ve finále konstatoval, že přenosná branka musí být vždy zajištěna proti převrácení.

Malý David se svým mladším kamarádem (10) se v osudný podvečer na hřišti na 120 kilogramů těžké brance houpal. Ta se nečekaně převrátila a při pádu Davida smrtelně zasáhla do zátylku. Chlapec byl tehdy na místě mrtev. „Vzhledem k tomu, že branky se v na fotbalovém hřišti v Přibyslavicích přemísťují podle potřeb tréninku mužstev, je za jejich zajištění odpovědný provozovatel hřiště,“ uvedla mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická.

Policejní vyšetřovatel obvinil šéfa klubu Dušana Franclíka a další dva činovníky. Jeden z nich je paradoxně dokonce expertem bezpečnosti práce jedné velké stavební firmy. „Pochopitelně obvinění jsme přijali bez výhrad a celou dobu jsme s policií spolupracovali,“ překvapivě promluvil pro Blesk.cz i za další dva obviněné Dušan Franclík.

„Tato tragédie musí být poučením i pro ostatní kluby. Fotbalový svaz se dokonce po této události rozhodl vydat nařízení, že všechny mobilní branky musí být mimo tréniky položené a uzamčené,“ dodal šéf přibyslavských fotbalistů.

Policejní obvinění fotbalových funkcionářů překvapilo přibyslavického starostu Romana Vrbku. „To hřiště ti tři doslova vydupali ze země. Sehnali dotace, vykoupili pozemky, zařídili zavlažování trávy a nechali ho také k dispozici veřejnosti, aby kluci měli ve svém volnu kde kopat. Vložili do toho veškerý svůj volný čas a nadšení a teď tohle,“ podivoval se starosta Vrbka. Ten se obává, že v obci po takové zkušenosti zavládne strach a o mládež se nebude ve volnu mít, kdo starat.

mouse ( 1. prosince 2009 20:54 )

zajistit stojící branky?

bubaku ( 1. prosince 2009 18:43 )

Tys nebyl nikdy malej co?

mujboze ( 1. prosince 2009 16:39 )

starosta nemusí hned kadit strachem do kalhot...stačí zabezpečit branky ...a kluci - na rozdíl vod strachem pokaděnýho starosty budou naštěstí,- jak tomu vždy bylo, je a bude - čutat do mičudy i nadále.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání