Sexuoložka Kina Hammarlund z Univerzity ve Skövde zjistila, že někteří lidé vnímají nákazu jako svou „smůlu“, zatímco druhé přivede pohlavní choroba ke zralejšímu postoji a začnou o své zdraví a bezpečný sex více dbát. Jenže pak je tu třetí, nejhorší skupina tvořená mladými muži, jež vnímají pohlavně přenosnou nákazu jako důkaz své mužnosti.

Toto chování a vnímání podporují prý jejich kamarádi, kteří nakažené mladíky poplácávají po ramenou a utvrzují v přesvědčení, že jsou vlastně borci mající „velký úspěch u žen“.

„Mezi dívkami nikoho takového nenaleznete. Dívky stále vnímají nákazu pohlavně přenosnou chorobou jako něco temného,“ tvrdí Hammarlund, která zkoumala postoje k pohlavním chorobám a rizikovému sexu u lidí ve věku mezi šestnácti a třiceti roky.

„Získat mladé muže pro studii bylo velmi těžké. Nechtěli sedět v místnosti sami s téměř padesátiletou dámou a diskutovat s ní o tom, co považují za selhání, když se mluví o sexu,“ dodala ke studii Hammarlund.

Podle jejích závěrů mladí lidé také odmítají kondom kvůli stereotypním představám o opačném pohlaví. Dívky mají pocit, že budou chlapci naštvaní, když po nich budou požadovat užití kondomu, zatímco mladíci nechtějí kondom vytáhnout, protože se obávají, že dívky považují tento krok za důkaz, že si byli souloží jisti už dopředu a že s ní počítali.