V dalších minutách pak už jen bezmocně sledovali, jak se jejich vůz topí v laguně. Ta se během chvíle kvůli mimořádně silnému dešti vytvořila pod železničním viaduktem.



„Auto náhle zhaslo. Do dvou minut přišla zpředu přívalová vlna a druhá zezadu. To už jsme plavali a začali se potápět. Vlna nás otočila do protisměru, vylezli jsme zadními okny,“ popsal dramatické okamžiky Jiří Kotrba (35) z Třebic u Bernartic.

359683:gallery:true:true

Fotogalerie
5 fotografií

„Neznám to tu. Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového stane. Když jsme přijížděli, bylo na silnici tak 20 čísel vody,“ stále nemohl uvěřit. Podobně dopadla i řidička bílé dodávky, která z potápějícího se vozu vyběhla s holýma rukama.

Totální kolaps v okresním městě způsobil vydatný přívalový déšť, který se přihnal ve středu po 19. hodině. Auta plavala i na dalších místech. Město bylo několik hodin neprůjezdné. Hasiči nestačili čerpat vodu ze zatopených sklepů. Na pomoc přijela musela přijet armáda s těžkou technikou.

„Ty se s ničím nepářou, jdou do všeho. Zatímco páni vojáci postávají někde vzadu,“ sklidily od desítek přihlížejících obdiv dvě blonďaté vojandy. Právě ony svým rázným zásahem při vyprošťování utopených aut zcela zastínily své armádní kolegy.