Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srnčata zachránilo kozí mléko!

Autor: hra - 
9. června 2009
05:12

Už druhý týden běhají po zahradě Jolany Lukášové dvě malá srnčata Kuba a Líza. Přitom ještě před pár dny jim šlo o život. Odmítala náhradní stravu, kterou se je snažila nakrmit.

 

Zachránilo je až mléko náhradní rohaté mámy, kterou jim přivedla.

"Lidé přinesli srnčata hajnému s tím, že je našli opuštěná. Už jsem kdysi jedno zachránila, tak jsem se jich ujala. Zkoušela jsem jim dát sunar, tatru a další druhy sušeného mléka, ale odmítala," popisovala záchranu Jolana Lukášová z Ostrovce na Písecku. Když už to vypadalo, že srnčata nepřežijí, Jolana Lukášová neváhala a koupila jim kozu.

"Říká se, že její mléko je na to nejvhodnější. A je to pravda. Srnčata okamžitě začala přibývat na váze. Jsou čilá i krotká, dožadují se drbání a pohlazení. Na lidi si okamžitě přivykla," řekla Jolana Lukášová. Až vyrostou, odveze je do Záchranné stanice pro živočichy Makov u Čížové. Do volné přírody se už nebudou moci kvůli ztrátě plachosti nikdy vrátit.


Záchranáři varují: Mláďata neodnášejte

"Malá srnčata jsou v lese opuštěná jen zdánlivě. Jejich máma se v 99 % skrývá někde opodál. Lidé by je měli nechat v klidu, a už vůbec na ně nesahat," řekl šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna. Podle jeho slov se srnčata vychovaná lidmi nedají vrátit zpátky do lesa. "Jsou příliš krotká, nebojí se lidí. Ve volné přírodě by nepřežila. V době honu by je o život připravil první myslivec, na kterého by natrefila," řekl zvířecí záchranář.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi