Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

POTVRZENO! Trosky letadla patří airbusu Air France!

Potvrzeno! Trosky nalazené v Atlantiku patří airbusu
Potvrzeno! Trosky nalazené v Atlantiku patří airbusu  (Autor: Fotomontáž Blesk)
Autor: pes, rvs, ČTK, šim - 
3. června 2009
15:29

AKTUALIZOVÁNO: Brazilské ministerstvo obrany potvrdilo, že úlomky letadla nalezené v Atlantiku patří pohřešovanému dopravnímu stroji francouzské letecké společnosti Air France. Na místo havárie míří lodě se záchranáři a vyšetřovateli.

Nalezené trosky ležely přibližně 650 kilometrů severovýchodně od brazilského pobřeží. Podle letectva mezi kovovými troskami byly i sedačky z letadla.

Čtěte také: Zoufalá žena: Manželův telefon ve ztraceném letadle zvoní!

EXKLUZIVNĚ PRO BLESK: Můj lístek do pekla! Tereza (27) mohla být mrtvá

K místu tragédie míří specialisté brazilského námořnictva i francouzská plavidla od afrických břehů. Jejich úkolem bude především pátrat po případných přeživších. Trosky viditelné z letadel přelétávajících nad místem havárie byly od sebe rozesety v kilometrových vzdálenostech.

Vedoucí francouzského vyšetřovatelského týmu Paul-Louis Arslanian vyslovil obavu, že tzv. černé skříňky, které nahrávají průběh letu, se zřejmě nepovede najít. Oceán v místech havárie dosahuje hloubky až 3 kilometry. Upozornil, že skříňky bezpochyby leží v hornaté a hluboké části Atlantického oceánu.

346451:gallery:true:true

Do oblasti však míří také plavidlo se dvěma miniponorkami, které mohou pátrat do hloubky 6000 metrů. V místech, kde se letadlo zřítilo, je přitom maximální hloubka 4700 metrů.

Takzvané černé skříňky jsou konstruovány tak, aby vysílaly signály až 30 dní od chvíle, kdy se dotknou vody. Podle brazilských odborníků by měly být černé skříňky nepoškozené navzdory hloubce, v níž se nyní zřejmě nacházejí.

Kromě toho nelze také potvrdit, že pilot byl v kokpitu ve chvíli, kdy se letadlo řítilo dolů. "Neznáme ani přesný čas havárie," upozornil Arslanian.

První zprávu s výsledky vyšetřování lze podle něj očekávat až koncem června. Zatím nic prý nenasvědčuje tomu, že by "stroj měl nějaký problém před startem z Ria".

Vyšetřovatelům by mohli poskytnout stopy i piloti dvou letadel společnosti Lufthansa, která inkriminovanou oblastí prolétala zhruba půlhodinu před strojem Air France.

Na palubě letadla, které mířilo z Rio de Janeira do Paříže, cestovalo 228 lidí, většinou Francouzi, Brazilci a Němci, ale i tři Slováci. Dva z nich byli podle slovenských médií přátelé z Kozárovic v Nitranském kraji.

Air France v pondělí uvedla, že s letadlem ztratila kontakt, úřady pak daly najevo, že počítají s nejhorším. Potvrzením nálezu teď skončily i poslední naděje, že by cestující letadla mohli být naživu.

gogo ( 3. června 2009 10:51 )

To nestačí že to byla tragédie ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání