Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za smrt dvou školáků tři obvinění pracovníci radnice!

Autor: Slávka Červená - 
29. května 2009
10:26

Zbytečnou smrt našli v lednu pod vyvráceným stromem v centru Zlína dva školáci Dan (†11) a Honza (†11). Tragédii se zřejmě dalo zabránit! Dva posudky, které dala vypracovat radnice, tvrdily, že za neštěstí nikdo nemůže.

Čerstvé výsledky posudku, který dala zpracovat policie a na němž se údajně podíleli špičkoví znalci, ale říkají něco jiného.

Nečekaný zvrat nastal v kauze vyvráceného stromu, který v lednu zabil v centru města dva školáky. Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti tři pracovníky (44, 58, 38) magistrátu. Hrozí jim vězení od tří do deseti let.

Dva posudky, které nechala zpracovat radnice, uvádějí, že za pád pajasanu žláznatého nikdo nemůže. Strom měl sice vyhnilý kořenový systém, ale navenek vypadal jako zdravý. Oproti tomu posudek zadaný policií tvrdí, že pád stromu hrozil již 20 let a posledních 10 let bylo riziko extrémní. Mohutný strom měl jen jeden kořen o průměru 12 cm!

„Našli jsme na radnici protokol o dendrologickém výzkumu z roku 1994. Strom byl již tehdy zaevidován za hranicí fyzické zralosti. Nyní měl 80 let. Životnost je 50–60 let,“ sdělil kriminalista Milan Janoštiak. Na tragédii se podle něj podepsaly i další okolnosti. „Navážka ke kmeni, špatný ořez stromu, který posunul těžiště koruny o tři metry, stavební práce v těsné blízkosti, kdy byl odkopán kořenový systém,“ pokračoval kriminalista. Přestože hnití kořenů nebylo možné vidět, správci zeleně podle něj přehlédli další alarmující znaky včetně prosychání větví.

„Respektujeme závěry policie. Jen bych podotkl, že dendrologický průzkum se po roce 1994 opakoval v roce 2003 a nikdy nebyl v protokolu odborníka strom určen ke kácení,“ namítl vedoucí odboru městské zeleně Ivo Divoký (44). „Na pracovníky pohlížíme jako na nevinné až do vynesení rozsudku. Zůstávají na svých místech,“ vyjádřila se primátorka Irena Ondrová. Rodiče, jejichž syny strom zabil, hovořit nechtěli.

kukuku ( 29. května 2009 10:47 )

... a chodil jsem okolo čtyřicet roků. Líto je mi i těch dvou malých kluků i těch "papalášů" na úrovni, kde se ještě i za něco zodpovídá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání