Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

14. květen 1989: Sovětský svaz je v krizi

CCCP
CCCP  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
14. května 2009
05:00

»Sovětský svaz, náš vzor!« To bylo jedno z povinných hesel, které jsme museli uznávat za minulého režimu. Jenže v období přestavby i k nám začaly prosakovat nerůznější, ne zrovna lichotivé informace.

Třeba před dvaceti lety si týdeník Moskovskije Novosti dovolil otisknout kritický článek o stavu financí Sovětského svazu. „Z rozboru plyne, že finanční a hospodářská politika SSSR vyžaduje okamžité a radikální změny. Bude-li tato politika pokračovat, čeká Sovětský svaz zavedení úplného lístkového systému... Výroba je financována bezcennými penězi,“ psal sovětský týdeník. V rámci hospodářské spolupráce RVHP jsme do SSSR lifrovali jednu dodávku zboží za druhou. Sami jsme pak měli prázdné obchody. Komunistům to bylo fuk. „Papírových peněz již bylo natištěno tolik, že by bylo možné za ně skoupit veškeré zboží v západní Evropě, kdyby tam byli ochotni přijímat rubl podle oficiálního kurzu,“ tvrdili sovětští ekonomové.

Zítra čtete: Rudý prapor valcířům

gogo ( 24. května 2009 06:30 )

Ano máte pravdu. Je to dáno mimo jiné také tím, že komunisté měli "své jisté" oni nebyli ve svých funkcích jen na volební období, ale až do důchodu.. Dnešní politik kouká rychle co urvat, rychle nahrabat, protože ví, že za chvíli půjde od válu. A tak ani nemá čas, aby se staral o správu věcí veřejných... A navíc - za komunistů byl vytvořen mechanizmus, který znemožňoval jednotlivcům páchat lumpárny obřích rozměrů. Žádný komunistický papaláš nemohl rozkrást a likvidovat fabriku, jak se za posledních dvacet let nabyté svobody a demokracie mnohokrát stalo ... A zde si již i někteří bývalí komunističtí papaláši ohřáli svoji polívčičku ..

picmaus ( 16. května 2009 13:30 )

bohužel se nemění mentalita lidí,nenažranci,povodníci,hulváti všude kam se podíváš ať je to sféra veřejná myslím státní i soukromá,na úřadech protekce,na soudech smysl pro spravedlnost a také spravedlivé posouzení trestných činů,a tak by jsme mohli jmenovat dále a dále.tak jak komunisté se domnívali a to někteří po roce 48,že nastane čas spravedlnosti a rovného postavení tak někteří t.zv.demokraté si myslelí,že se vše změní,ale ouha pane Havle je zde větší bordel než byl za minulého režimu.

gogo ( 15. května 2009 14:42 )

Svatá prostoto. Obdivuji Vaši naivitu a víru v čisté a nezištné záměry Spojených států, které na př. nedávno "osvobodili" Irák... A Afganistán. Osvobodili ho lépe než Rusové ? A ta víra jak budou ty rakety padat v Rusku... To je neuvěřitelné. Nebýt Rusů, tak jsme po druhé světové válce mluvili německy. Tedy Ti šťastnější co by nešli do plynu či na Sibiř. Ten radar proboha tu nebude vůbec kvůli nějaké teroristické raketě ! Američané proti Rusům - toť vše oč tu běží. Pochopte to !

djaba ( 15. května 2009 10:31 )

V dnešní době ani tak nehrozí nebezpečí z Ruska , ale z íránů , rudé koreje ap. Nebude dlouho trvat a ti fanatici jsou shopni útočit jadernými zbraněmi bez milosti.A právě radar, umístěný co nejblíže, je schopen je identifikovat.Sestřelené rakety spadnou zejména nad ruským územím.Proto se kreml tomu brání a sesřeloval by je ještě dříve. Je také pravda že mnohé státy , jako třeba Rakousko , se nikdy nikam nehrnuly , ale naše zeměpisná poloha se kdekomu líbí a nebýt NATO asi bychom dávno mluvili rusky.

gogo ( 15. května 2009 07:10 )

Až zde bude umístěn americký radar a my se staneme potencionálním prvním cílem v nějakém konfliktu, tak nevím, zda budete mít čas procitnout Vy. Měl by jste si také uvědomit, že je stále více a více porušována vojenská rovnováha mezi východem a západem... A jen na vojenské rovnováze je možný bezkonfliktní stav. Nějaké smlouvy to je jen cár papíru.

Zobrazit celou diskusi