Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

11. květen 1989: Bytová výstavba dost vázne

Paneláky
Paneláky  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
11. května 2009
05:00

Vysoká rozestavěnost, zaostávání výstavby bytů, neplnění úkolů v modernizaci bytového fondu – takhle ostrá slova padla na adresu československých stavbařů.

No, soudruzi, a co plnění a překračování plánu? Jasná ukázka, jak to bylo se socialistickým plánováním...

Problém byl natolik zásadní, že se jím zabývala i vláda, a ta věděla, co s tím. Sesmolila nové regule pod názvem »Směr bytové výstavby v rozvoji města a obcí po roce 1990«, které měly situaci vyřešit. „Neúnosná rozestavěnost způsobuje například nedostatečnou koncentraci kapacit na jednotlivých stavbách, kterých je pomalu více než dělníků ve stavbařských profesí,“ dovolil si lamentovat tehdejší tisk. Zedníci byli samý melouch, nechali se pomalu platit zlatem, a aby ne, když byli »nedostatkovým zbožím«.

A zdaleka v tom nebyli sami. Třeba takoví domovníci na Ostravsku byli skoro vymřelým druhem. „V minulém roce v profesi údržbář-domovník pracovalo pouhých 35 osob, a to na celý kraj,“ psala ČTK. Prostě nebyli lidi! Nebo spíše lidé byli, ale nálada už ne.

gogo ( 12. května 2009 16:20 )

tolik bytů první kategorie a s nízkou činží pro miliony lidí jako tomu bylo v té dnes poplivané době, tak prosím nechť tuto dobu kritizuje. ... Kapitalismus se však jen chvíli hloupě této výstavbě pohrdlivě posmíval (aniž dokázal něco lepšího pro lidi udělat), pak je všechny natřel barvičkami a prodal je lidem ! Kam všechny tyto peníze šly, k jakým Krejčířům, Koženým či Pitrům již nikdo nezjistí... Dnes jsou lidé nuceni se doživotně zadlužovat aby získali byt a klepat se strachem, kdy přijdou o zaměstnání a zazvoní u nich exekutor... Ale je pravda, že za socialismu bylo málo banánů, wc papírů a nepracovat bylo trestné ...

Zobrazit celou diskusi