Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Točili tam Četnické humoresky a mají tam být byty! Brno však projekt zařízlo!

Autor: Ondřej Požár - 
15. listopadu 2012
11:04

Už pět let se táhne spor města Brna s investorem, který chtěl místo Jaselských kasáren, kde se točily známé Četnické humoresky, postavit 240 bytů. Místo nich tam rostou stromy a lokalita chátrá. Developerský projekt totiž radnice zařízla!

Projekt Novus, kde měly být ve čtvrti Královo Pole kromě bytrů i obchody a kanceláře, začal žít v únoru 2007 složením kauce 7 milionů korun investorem ve prospěch města.

Investorská firma Kliminvest CZ a. s. v říjnu téhož roku požádala o územní rozhodnutí, jehož vydání posvětili brněnští radní až v lednu 2008. O čtyři měsíce později získal developer na výstavbu úvěr 911 milionů korun.

Šikanózní insolvence?

I když poté dostala firma územní rozhodnutí, zaplatila jen na pokutách šest milionů za nedodržení termínů výstavby. Její zahájení však zdržel a zásadním způsobem ztížil podle Kliminvestu šikanózní insolvenční návrh firmy ŽSD a. s., která bourala kasárny, a firmy Impera styl a. s.

Ta od ŽSD koupila podle soudu neoprávněnou pohledávku. Investor tvrdí, že mu obě firmy chtěly případným soudním prohlášením úpadku projekt sebrat, neboť magistrát by pak na lokalitu musel vypsat nové výběrové řízení.

Investor u soudu vyhrál

Kauzu řešil i Nejvyšší soud v Brně, který dal za pravdu developerovi. A po dlouhých tahanicích soudy nakonec insolvenční řízení proti Kliminvestu zastavily! Jenže právě údajná insolvence vedla radnici k vypovězení smlouvy.

„Výpověď byla dána účelově v srpnu 2009, aby stavební úřad nemohl vydat v zákonné lhůtě stavební povolení. Zastupitelé však výpověď neschválili, takže jsme podali žalobu na určení neplatnosti nájemní a předkupní smlouvy,“ uvedl zástupce Kliminvestu Radek Vrzal.

Developer, který už do projektu vrazil přes 40 milionů, uspěl i s návrhem na předběžné opatření, jímž Krajský soud v Brně loni v lednu zakázal magistrátu nakládat s pozemky Jaselských kasáren.

Město: Developer nezaručil stavbu sociálních bytů

Ke sporům s Kliminvestem se za město Brno vyjádřil náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Podle něj investor nikdy negarantoval výstavbu sociálních bytů.

Bude magistrát vypisovat novou soutěž na výběr nového nájemce a následného vlastníka pozemků v lokalitě dřívějších Jaselských kasáren nebo počká na výsledek soudního sporu?

"Situaci hodnotí právníci, jejich doporučeni bude následně předloženo radě."

Jak bude město Brno nyní postupovat ve vztahu k pozemkům, jež byly dříve na základě smlouvy dány do nájmu společnosti KLIMINVEST CZ a.s.?

"Pozemky jsou určeny k výstavbě polyfunkčního domu, město nehodlá být investorem."

Bude město Brno jednat s firmou KLIMINVEST CZ a.s. o možném narovnání celého sporu?

"Už  v minulosti jsme věnovali mnoho času snaze se s Kliminvestem dohodnout. K ničemu to však nevedlo. Momentálně ani nevíme, kdo tuto společnost reprezentuje. Pokud přijdou s nějakými návrhy, zcela jistě budou vyslechnuti."

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi