Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Extremisty v Brně 'vítají' protifašistické symboly a nápisy

Neonacisti
Neonacisti  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
1. května 2009
09:41

Na trase plánovaného pochodu extremistů brněnskými ulicemi kdosi v noci na pátek namaloval na chodníky řadu protifašistických nápisů a symbolů.

Přeškrtnutý hákový kříž doplňuje text "Pozor - zóna bez nacismu!". V prohlášení se k akci přihlásilo sdružení Občané proti neonacismu.

Čtěte také:
Brno: Tisíc extremistů tu 'oslaví' 1. máj


Dva aktivisty policie přistihla v Rašínově ulici při malování vápnem. Nápisy postupně mizejí, odstraňuje je úklidová firma.

Nápisy byly provedeny v sedmi světových jazycích, češtině a romštině. Sdružení je pojalo jako vzkaz pravicovým extremistům. Chtělo dát najevo nesouhlas s ideologií rasismu, xenofobie a antisemitismu, kterou Dělnická strana podle prohlášení "vyznává a propaguje slovem i násilnými činy".

Na trase pochodu se objevily také antifašistické plakáty. Hned naproti hlavnímu nádraží ráno visel plakát s nápisem Kameraden, máme k vám odpor

Starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka čelí kritice za to, že se pochod nepokusil zakázat. Šťástka to vysvětluje nedostatkem kompetencí a ve čtvrtek večer oznámil, že připravuje novelu shromažďovacího zákona. "Chceme dosáhnout toho, aby radnice měly na obranu práv svých občanů delší lhůtu, aby na některých místech mohly demonstrace zakázat bez udání důvodu a aby podobné akce musely nahlašovat pouze konkrétní strany, sdružení, organizace a hnutí, a nikoliv neuchopitelné a nastrčené fyzické osoby," uvedl Šťástka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi