Dobrý den,mám jeden problém,který mne už léta trápí.Mám na horní části rukou nevzhledné červené tečky a někdy i bílé pupínky.Kdysi mi na to paní doktorka předepsala Excipial U Lipolotilo,ale nepomohlo mi to.Zdá se mi,že když si postižená místa natřu mastí Sudocream,tak že se mi tahle tzv. vyrážka mírně sklidní!Ráda bych se jí zbavila již nadobro,v létě se za to dost stydím a raději nosím delší rukáv.Mohla by jste mi poradit jestli se to dá léčit a nebo jestli je to navěky?Moc děkuji Zuzka (Zuzča) 
Omlouvám se všem, kterým se mi nepodařilo ve vyhrazeném čase odpovědět - poslední dotaz taky asi nevyřešíme po mailu - doporučuju znovu navčtívit lékaře, který už problém viděl a sdělit mu, že doporučená léčba nefunguje. Nejpíše Vám poradí něco dalšího. Vaše Andrea Vocilková
Dobrý den, má dotaz ohledně zažloutlých nehtů u palců na nohou - jen v horní části. Nehet vyrůstá bez zbarvení, nahoře je však vždy zažloutlý. Jsem z toho dost nešťastná, v létě nemůžu vyjít bez nalakovaných nehtů. Tušíte, co by mohlo být příčinou? Dále prosím o radu ohledně ekzému v důsledku varixů. Jak toto hojit? Děkuji. (Michaela) 
Nehty - vyloučit mykotickou - plís%novou infekci, omezit tlak na nehty v obuvi, někdy jsou barevné změny důsledkem používaných chemických látek - laků a odlakovačů nebo koupelí v hypermanganu či bylinkách. Asi bude nutné navštívit kožní ambuilanci. Před tím, než se tam vypravíte určitě vynechte všechny desinfekce a aspoň měsíc nehty nelakujte. Poslední týden nestříhejte a nečisťete prostor pod nehtem. Ektém v terénu varixů - opět raději k lékaři - zatím zkuste hodně promazávat běžnými hojivými mastmi - někdy se v tomto terénu objeví kontaktní alergie - možno naplánovat epikutánní testy - viz jedna z prvních odpovědí, která se týkala kosmetiky - výše.
Dobrý den, je mi 62 let, mám tedy asi už nárok na tzv. stařecké skvrny na kůži. Mám jich ale velké množství hlavně na trupu. Jedná se o vystouplé oválky s hrubším povrchem. Na kontrolu k dermatoložce chodím 1x ročně, nemusím se prý ničeho obávat. Sluním se minimálně, používám krémy s vyšším ochr.filtrem (2O-50). Liší se ale názory, zda se tyto "výrůstky" na kůži neroznášejí použitím třeba drsnější žínky či houby. Prosím o sdělení, jak tomu je a zda mohu pro menší výskyt udělat něco jiného kromě omezeného pobytu na slunci a odstraňování skvrnek dermatologem. Děkuji Bočanová  (Alena Bočanová) 
Telegraficky - zřejmě jde o seboroické veruky - neroznášení se, bývá rodový sklon k jejich zvýšenému výskytu. Dají se likvidovat laserem, zmrazením, seškrábnutím - promazávání vhodnými prostředky, které změkčují suchou pokožku a masáže masážní houbou Vám pomohou udržovat pokožku ve zlepšením stavu. Slunci se vyhýbejte - i když nastřádanou dávku za celý život si kůže bude pamatovat nadále.
Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Přítel (33) má noze pihu, ale takovou našedlou, tak 4 průměr. Jeho matka měla před pár lety pozitivní nález na noze a bylo jí to operováno. Může to být dědičný?přítele posílám k doktorovi a nechce tam jít. Jak ho mám donutit. Nechci, aby to bral jako banalitu. Díky (Jana) 
Určitě raději 10x ukázat zbytečně než jednou pozdě. Něco mu slibte, ať Vám udělá radost a zajde k lékaři. Nedokážu odhadnout riziko, že by mohlo jít o závažný nález, ale jistě je třeba být ve střehu.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem je možné zahojit bércový vřed. Děkuji (alena) 
Taky opravdu rady po internetu nepomohou - nejprve je nutné zjistit, zda jde o problém převážně žilní (při křečových žilách) - nebo jestli je v nepořádku i složka tepenná, je třeba zjistit, zda jsou přítomny další zhoršující faktory - třeba cukrovka - a všechny tyto potíže léčit současně. U žilních vředů je nezbytně nutná dobrá komprese během dne - elastická bandáž od prsů až pod koleno včetně zabandážované paty. Na noc se elast. obinadlo sundá! Krytí se volí tak, aby pacienta moc neobtěžovalo - bolestí, aby bylo pohodlné jej vyměnit. Dokud je okolí klidné a rána se hojí, není třeba typ krytí - aplikovanou mast - měnit.
Mám po těle červené fleky. Dříve byly pouze když jsem se namočila, ale teď je mám neustále. Vyzkoušela jsem různé mastičky a krémy, ale nic mi nepomohlo. Nepomohla mi ani léčba ozařováním. Posílají mne od jednoho ke druhému lékaři a žádný neví co mi je. Prosím o radu co by to mohlo být.Předem děkuji (Kateřina) 
Podle kátkého popisu může jít o kompřivku - viz odpověď na dotaz ohledně chladové alergie. Měla byste zkusit zjistit, co tyto potíže provokuje. Pokud se problém objevuje denně, nezbyde, než trvale užívat léky - antihistaminika - třeba již zmiňovaný Aerius. Alergologické vyšetření se zpravidla provádí, ale často nepřinese žádný užitek - anni z hlediska zjištění příčiny ani z hlediska odstranění problému. Pokud se problémy objevují v atakach zhoršení, je nutné začít psít podrobný deník. Zapisujte si všechny celkově podávané léky - včetně tabletek při bolesti hlavy, čípků a pod. Dále podrobný jídelníček a taky to, v jakém prostředi jste se pohybovala - např. kontakt se zvířaty. Pokud máte několik takových zápisů, srovnejte tak 24 hodit před výsevem - zhoršením a pátrejte po tom, co se v zápisech opakuje. S potravinami můžete zkusit cílený provokační test - ale opatrně!
Dobrý den, mamce( 48let) potvrdili nález basocelulárního karcinomu( pod kořenem nosu), který byl před týdnem chirurg. odstraněn.Zarazilo mě, že ji dermatoložka neprohlédla, zda-li někde po těle nemá podobný útvar a že excizí byla terapie ukončena a nenásledovalo další vyš.- např. sono uzlin apod.Nyní ji pouze čekají pravid. kontroly,zda-li se bujení v dané oblasti neobjeví znovu. Je to standartní postup u takovéto dg.? Děkuji, s pozdravem M.  (Monika) 
Basaliom - basocelulární karcinom - je nádorek velmi "hodný" - vadí jen místním růstem a to ještě v řádu měsíců či spíše let. Metastazování je extrémně vzácké - nepamatuji se, že by bylo někdy za mé praxe za 23 let popisováno. Jinými slovy - doma bych prohlédla maminku laicky znovu - obličej, ušní boltce a kůži celkově. To, co Vám bude připadat nepatřičné jděte raději znovu předvést lékaři - třeba jen praktickému. Dozvíte se, o jaké změny jde - pravděpodobně půjde o banality. Pak bude vhodné vždy po čase doma prohlídku zopakovat a pokud by se tvořilo něco nového, tak toto pak znovu konsultovat s lékařem.
Dobrý den paní doktorko. Přítel má po celém těle mnoho znamének (tipla bych tak 100) a některá z nich jsou opravdu velká. Chtěla bych se zeptat, jak probíhá vyšetření digitálním dermatoskopem a kolik takové vyšetření bude cca stát, pokud by chtěl vyšetřit každé znaménko. Děkuji. (Jitka B.) 
Dobrá otázka: Digitální dermatoskop je vynikající přístroj zejména proto, že si počítač zapamatuje projev, který vyhodnotil přes snímací optiku. Dále probíhá opět na základě programu vyhodnocení změn a počítač na základě své "zkušenosti" vysloví podezření na maligní změny. Program je nastaven velmi přísně - aby se spíše více odstranilo, než něco podcenilo. Pokud příjde pacinet s četnými projevy k lékaři, vidí zkušený dermatolog - zpravidla již pouhým okem, bez přístroje jasně neškodné a naopak jasně nádorové změny. Tam, kde je nejistota, je výhodné projev zaznamenat. V centrech pro pigmentové névy - poradny nebo také tzv. melanomové komise při kožních klinikách - je podobné vybavení běžné, je na kód od pojišťovny a pacient, u kterého jde o popsaný případ, by toto hradit neměl. Soukromým ordinacím nebylo povoleno pojišťovnami provádět toto vyšetření, a proto je musí pacient platit. Doporučovala bych zaznamenat určitě jen sporné léze a nechat odstranit jen ty, které bude lékař považovat za nutné. O ceně je třeba se informovat v příslušné ordinaci.
Dobrý den, mám chladovou alergii. Při změně teploty, cvičení či lyžování se objeví červená vyrážka, která někdy svědí. Užívám 2 x denně Aerius. Není nějaká jiná léčebná varianta než tyto léky? Děkuji!  (Magda Majnerová) 
Asi není, máte nejmodernější antihistaminikum - jen ta dávka je poměrně vysoká - 1x1nestačí? nebo 2x1/2 - při zdvojnásobení dávky totiž nebývá dvojnásobný efekt. Výhodou antihistaminik je, že skutečně nepůsobí žádné vedlejší účinky, kromě mírného útlumu a únavy právě při zvýšení dávky. Zůstaňte u zavedené medikace a zkuste opatrně snižovat.
Dobrý den, je mi 25 let, už od 15-ti let mě trápí pokožka ve vlasech, kolem vlasů a v obočí - svědí, dělají se na ní "lupy" ale takové mastné a když je odškrábnu, kůže zčervená a udělá se strup. Hlavně to vypadá dost nevzhledně. Zkoušela jsem snad už všechno - kosmetiku a šampony Vichy, Bioderma, Cutishelp...stojí to spoustu peněz a výsledek je vždy jen dočasný, některé přípravky nezabírají vůbec. Kožní lékařka mi řekla, že se jedná o seborrhoickou dermatitidu a že se s tím musím smířit, nejde to prý vyléčit, jen zmírnit. Nepředepsala mi žádný lék. Opravdu se musím smířit s tím, že mě tohle bude provázet celý život? Otec trpí lupenkou, takže vím jak vypadá, ale já klasickou lupenku nemám. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.  (Tereza) 
Dle popisu bude diagnóza správná. Jak vidíte z již zodpovězených dotazů, jde opravdu o velmi častý problém. Vadit mohou hydratační krémy, které Vaše pokožka jakoby neunese. Ještě k problému lupénky - někdy je velmi neostrá hranice mezi lupénkou a seboroickou dermatitidou - odborně se problém označuje jako sebopsoriáza. Ve vašem případě bych se určitě doporučovala pravidelně radit s lékařem - ne vždycky budete bez potíží, ale stav se dá většinou udržovat na slušné úrovni.
Dobrý den.Mám problém s akné od ramen až na předloktí.S přibívajícími léty se to stupnuje,je mi 33 let.Stydím se nosit krátké trika a košile.Můžete mi prosím poradit kjak se toho zbavit nebo alespon omezit tvorbu akné.Předem děkuji (Robert Vondryska) 
Primázně je třeba zjistit, zda jde opravdu o akné - viz první odpověď dnes. Asi bude lépe navštívit lékaře. Různé kombinace kožních zánětů, které mohou jako akné vypadat , mívají častěji ekzematici a alergici
Dobrý den, když se moje manželka zdržuje na slunci, tak se jí po nějakém čase objeví nejprve zarudlé pupínky, které nasledně přejdou v klasické puchýře. Někde jsem se dočetl, že je to snad tzv. solární alergie. Používá různé krémy, mnhdy i dost drahé, které ji doporučují v lékárnách, ale stále bezvýsledně. Je možné s touto alergií něco dělat? Díky (Karel Šíma) 
Solárních alergií také přibývá. Prvním předpokladem je ochrana před sluncem - nejen krémy označené 50 , ale i mechanická ochrana zejména v době mezi 10.00 až 15.00, kdy je intenzita záření největší. Pozor, může vadit i záření filtrované přes sklo (jízda autem proti slunci). Na počátku sezóny je dobré na slunce kůži pomalu přivykat. Při výskytu vyrážky se ordinují antihistaminika - Zyrtec, Claritin a jiné - lze koupit i volně - a lokálně kortikoidy - zpravidla krátkodobě silnější - Elocom, Advantan. Ty musí předepsat lékař.
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se touto formou zeptat na mého manžela, který se nemůže zbavit červených flíčků kolem nosu. Bylo mu řečeno, že je to dermatitida, bohužel mastičky, které používá, a to "imacort" a "clotrimazol" pomáhají pouze na krátkou dobu a tyto skvrnky se vrací. Občas mívá lupy, ty řeší šamponem "nizoral". Existuje nějaká účinná léčba, jak se toho natrvalo zbavit? Děkuji za Vaši odpověď. (Veronika Linhardtová) 
Jde u manžela nejspíše o seboroickou dermatitidu - typ ekzému - viz odpovědi výše. Poučívané přípravky jsou vhodné, ale je nutné při zlepšení zařadit něco, co podrží zhojený stav na delší dobu (Pityval nebo jiné kosmetické přípravky vhodné na sebor. dermat. - doporučuji se zeptat v lékárně.) Recidivám potíží neumíme zabránit. I šampony je třeba střídat - další možností je Polytar nebo Micetal a řada dalších.
Dobry den. Mam problem s pleti na tvari. Nejdriv se mi zacaly delat cervene fleky pod ocima ale postupem casu se delaji i na cele a na tvari. Byl jsem s tim u doktorky ale predepsane leky mi nepomahaly. Pak jsem nahodou vyzkousel Bactroban a ten funguje. Akorat ze musim aplikaci opakovat neustale cely rok jinak se to hned zhorsuje. Nekde jsem se docetl ze se nemam vystavovat slunci ale naopak mi to velmi pomaha a v lete s tim nemam skoro zadne problemy. Nevite mi s tim nejak poradit? Dekuji predem za odpoved. Novak (Vaše jméno) 
Citlivá pleť se sklonem k ložiskovým projevům nejspíše typu ekzému je velmi častým problémem - Bactroban je antibiotikum - odstraní z pleti bakterie, které pravděpodobně působí jako dráždivý faktor. Navíc má indiferentní masťový základ, který sám o sobě může pleti pomáhat zlepšit kožní bariéru. U antibiotika ale není asi rozumné zůstávat trvale. Také sluneční záření má protizánětlivý efekt a skutečně může pomoci, jenže má tolik dalších nežádoucích účinků, které určitě časem mohou vyvolat jiné potíže - třeba vznik přednádorových stavů nebo dokonce kožních nádorků. Zkusila bych krém Pityval v kombinaci s některým šampónem, který má efekt proti lupům - i kvasinky mohou pleť dráždit.
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, co byste doporučila na problematickou plěť. Je mi 29 let a od mládí mám velmi citlivou pokožku v obličeji, špatně snáším líčidla (včetně řasenek), kůže mě svědí a pálí, pokožka kolem nosu je často zarudlá a loupe se, zároveň mám ale problematickou T zónu. Celkově má pleť působí unaveně. Vyzkoušela jsem už nejrůznější hydratační, výživné krémy, některé u mě však vyvolaly alergickou reakci.Děkuji.  (Kateřina Bosková) 
Držte se jednoduchých receptur - výběr začíná u lidových prostředků typu vepřové doma vyškvařené nesolené sádlo, ale je samozřejmě možné zvolit i čisté masťové základy - dobře tolerováno je třeba karité máslo, také se mu říká bambucké máslo. Má příznivé vlastnosti na ochranu a zklidnění pleti. Pozor na hygienu a odličování. Pokud byste měla dojem, že je skutečně reakce alergií na některopu kosmetiku, hlavně nevyhazujte obal. S kožním lékařem se můžete pomocí epikutánních testů pokusit na příčinu alergie přijít. Kontaktní alergie má ale poměrně dost typický průběh - dnes popužité léčivo nebo kosmetika vyvolá reakci až s odstupem 48hodin! Reakce, které se objevují v řádech minut po aplikaci přípravku, bývají výsledkem podráždění.
Jak se pozná ekzém od plísně, např. mezi prsty na ruce (Pavel) 
Někdy těžko, v zásadě je možné provést mykologické vyšetření a plíseň - odborně mykotikou infekci - vyloučit. Někdy ale může být kombinace obou diagnóz. Doporučuji začít léčit protimykotickými přípravky a pokud během pečlivého ošetřování 2xd nedojde do 2 týdnů ke zlepšení, dojděte k lékaři.
Dobrý den, je mi 27 let a v posledních dvou letech se mi výrazně rozšířilo akné na pažích, a nemizí ani přes mou veškerou snahu, nepomohlo ani používání nejrůznějších krémů apod., nevím si už s vyrážkou rady, v létě paže musím zakrývat, protože se za akné stydím. (Helena) 
Dobrý den, byla jsem pozvána na tento neobvyklý rozhovor - takže jsem tu a budu se snažit odpovědět aspoň na některé otázky. To, co popisujete, nená asi akné. Projevy jsou výzané na vyústění mazových žlázek, které se ucpávají rohovinovou zátkou. Výsledek je ale podobný. možná spíše i trochu do obrazu ekzému. Poradila bych pokus o kombinaci odblokování pórů třeba krémem Skinoren na noc a ranní ošetření promazáním Excipial U lipolotio. Pokud nebude efekt, nezbývá, než dojít ke kožnímu lékaři.