Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Brněnský tým: Vyvíjejí superzbraň proti rakovině?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
26. září 2008
05:00

Tým brněnských vynálezců vyvíjí přístroj, který podle nich umí likvidovat rakovinné buňky. Ve čtvrtek to uvedl šéf skupiny Ivan Rampl.

Tvůrci se nyní snaží zjistit, jak přesně přístroj funguje. Čeká ho složité, asi tříleté testování, které má jeho účinky potvrdit.

Skupina vědců z Brna objevila metodu léčby zcela náhodou. Původně vyvíjela přístroj pro kosmetickou dermatologii. Výměnou některých částí ale zařízení změnilo své vlastnosti.

Velmi důležitým výsledkem série experimentů bylo objevení rozdílného působení magnetického pole, které se v okolí přístroje vytvářelo, na zdravé a nemocné buňky. Ty byly zjištěny zatím jen u buněk ženského prsu a bílých krvinek. Tento selektivní jev spočívá v ničení nádorových buněk, aniž by byly zdravé buňky poškozovány.

Nový způsob boje proti nádorovým buňkám zkoumají také vědci z Biotechnologického ústavu Akademie věd. Nadějí pro nemocné má být v tomto případě zvláštní forma vitaminu E, která také vyvolává odumírání rakovinných buněk, aniž poškodí buňky zdravé.

Dosavadní testy ukázaly, že u myší látka potlačuje tvorbu nádorů tlustého střeva, plic, mléčné žlázy, pohrudnice a děložního čípku.