Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porazil rakovinu teď pomáhá ostatním

Miroslav Kalina
Miroslav Kalina  (Autor: Foto Blesk - Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová - 
25. srpna 2008
05:00

Od karlovarského k ostravskému onkologickému ústavu běžel Miroslav Kalina (41) z Loun. Chtěl lidem ukázat, aby se nevzdávali.

Trasu dlouhou 482 kilometrů, vedoucí převážně horským terénem, zdolal za 12 dní. Jeho cílem bylo dokázat onkologicky nemocným pacientům, že stejně jako on mohou zákeřnou nemoc překonat a vrátit se k normálnímu životu. Navíc si dal za úkol nashromáždit cestou prostředky na nákup televizorů do pokojů a čekáren onkologických center.

"Hned poté, co o mém záměru vyšel první článek v Blesku, se mi ozval pán z Nového Jičína. Řekl, že se jeho manželka chystá na první onkologickou operaci a že jí článek velmi psychicky pomohl. To mě potěšilo, kvůli tomu jsem to hlavně dělal,“ řekl Miroslav Kalina.

Dosáhl i druhého cíle, který si vytýčil. Podařilo se mu získat peníze na deset televizorů. "A další sponzoři se stále ozývají," dodal s tím, že první televize dostane onkologie v Chomutově.

Miroslav Kalina je tělem i duší sportovec. I když ve 33 letech onemocněl rakovinou, svých snů se nevzdal. Hned poté, co skončil s chemoterapií, se přihlásil na trenérskou školu při Fakultě tělesné výchovy a sportu, kterou zdárně absolvoval. Dnes působí jako tenisový trenér. Z běhu, který si letos vyzkoušel poprvé, hodlá udělat tradici. Postupně by tak chtěl nashromáždit finanční prostředky na nákup televizorů pro všech pět onkologických center.

(Více o počinu pana Kaliny čtěte zde!)

(A jak bojuje s rakovinou Patrick Swayze? Čtěte zde!)