Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hranolky skrývají rakovinu

Hranolky
Hranolky  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK - 
18. srpna 2008
16:41

A je to tu! Vědci Technické univerzity v Mnichově poprvé prokázali přítomnost rakovinotvorného glycidamidu ve smažených hranolkách a chipsech.

Glycidamid vzniká při zahřívání produktů z brambor a je mnohem nebezpečnější než před sedmi lety v hranolkách objevený acrylamid.

Látka se v těchto potravinách vyskytuje ve velmi malém množství. Výzkum ukázal, že v deseti vzorcích bramborových lupínků a ve třech druzích hranolků se objevil glycidamid v množství od 0,3 do 1,5 mikrogramu na kilogram.
Glycidamid se uvolňuje stejně jako velmi podobný acrylamid ve vysokých teplotách při tepelném zpracování bramborových produktů. K tomuto procesu dochází od 120 stupňů Celsia. Mnohem více nebezpečné látky vznikne při teplotách nad 180 stupňů Celsia.

Spotřebitelé by měli podle vědců smažit pokud možno při nižších teplotách. Zásada je "do zlatova a ne do černa". "S teplotou fritování asi 175 stupňů a krátkou fritovací dobou udrží konzumenti podle současných znalostí hladinu acrylamidů v mezích tolerance," tvrdí vědci.

Studie dokázala, že je i další možnost, jak snížit množství acrylamidů v jídle. Nejnižší koncentrace škodlivé látky byla po smažení na palmovém oleji. Nejvyšších hodnot vykazovaly potraviny po fritování na slunečnicovém oleji.

(Milujete hranolky? Pozor na ně! Čtěte zde, co se může s vámi nebo vašimi dětmi stát!)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině