Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duka odvolal kněze podezřelého ze zneužívání: Obětí jsou prý až stovky!

Kardinál Duka odvolal kněze podezřelého ze zneužití nezletilého (vpravo - ilustrační foto).
Kardinál Duka odvolal kněze podezřelého ze zneužití nezletilého (vpravo - ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, yks - 
1. dubna 2019
11:33

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka o víkendu odvolal ze služby kněze podezřelého ze sexuálního zneužívání svinařského zastupitele Jiřího Kylara. V inkriminované době mu mělo být pouhých 12 let. 

Důvodné podezření ze sexuálního zneužívání stojí podle ČTK za odvoláním nejmenovaného duchovního, který měl v minulosti nevhodným, a patrně protizákonným způsobem atakovat nezletilého chlapce. V neděli přijalo toto rozhodnutí pražské arcibiskupství, jmenovitě jeho hlavní představitel Kardinál Dominik Duka.

Obětí zneužívání se údajně stal svinařský zastupitel Jiří Kylar. Ten o svém traumatickém zážitku promluvil poprvé v roce 2018. Uvedl, že se stal obětí zneužívání ve svých 12 letech. Vzepřít se dokázal až v dospělosti.

O tom se prostě nemluvilo

„Ty věci byly tabu. S nikým jsem o tom nehovořil, ani s rodiči. Bral jsem to jako své selhání. Kněz mi přikazoval, abych o těch věcech nemluvil, že je to v pořádku, že ty věci jsou k mému dobru,“ uvedl Kylar v rozhovoru pro Seznam.cz.

Muž trestní oznámení nepodal, prý si celou věc s knězem vyříkal. Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Jméno kněze podle mluvčího ale oznámil biskupovi Zdenku Wasserbauerovi, generálnímu vikáři pražské arcidiecéze. Biskup pak svolal jednání kolegia, které Kylara tento čtvrtek vyslechlo.

„Dospěli k závěru, že se jedná o podezření důvodné, a arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka jako ordinář rozhodl o okamžitém odvolání dotyčného kněze ze služby,“ uvedl mluvčí.

Obětí jsou prý až stovky

Případ zneužívaného chlapce není jediný. V lednu českobudějovické biskupství postavilo mimo službu faráře ze Sušice - Nepomuk na Klatovsku. Podle serveru HlídacíPes bylo důvodem také podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých, ke kterému došlo již před 26 lety. Již nyní je ale víc než zřejmé, že poškozených je ve skutečnosti podstatně víc.

„Já bych se vůbec nedivila, kdyby existovaly desítky až stovky obětí, ale jsou to v této chvíli spekulace,“ řekla ČT soudkyně diecézního soudu Plzeň Martina Vintrová. Sám Kylar sdělil DeníkuN, že se mu ozvaly desítky obětí zneužívání nejen v církvi. Ti lidé – oběti – byli rádi, že to někdo otevřel veřejně,“ řekl.

 

havran2 ( 1. dubna 2019 18:23 )

Stačí se podívat na Duku a vidíme jak se má církev v Česku špatně ! ! !

haniss ( 1. dubna 2019 17:47 )

A to je jako všechno? Co tak ty prznitele poslat do krimu, to ještě nikoho nenapadlo?

kukuku ( 1. dubna 2019 17:31 )

DEKO zapomněl na praxi řešit to jako interní záležitost církve.

agfor ( 1. dubna 2019 16:21 )

Tohle se dělo vždycky. Třeba na klášterním hřbitově v Oseku je mnoho dětských hrobů - děti mnichů a jeptišek. Byli tam cisterciáci, ale všichni jsou stejná sebranka.

Monikay ( 1. dubna 2019 15:15 )

je to celé fujtajbl

Zobrazit celou diskusi