Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Papež „vyrazil“ exkardinála viněného ze zneužívání. A slibuje „nulovou toleranci“

Autor: ČTK - 
16. února 2019
10:55

Papež František propustil ze stavu duchovních bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, obviněného ze sexuálního zneužití přinejmenším jednoho dospívajícího chlapce před více než 50 lety. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na dnešní prohlášení Vatikánu. V celých dějinách katolické církve je to podle AFP vůbec poprvé, co kardinál byl propuštěn ze stavu duchovních kvůli obvinění ze sexuálního zneužití.

Papež uznal v této věci jako definitivní rozhodnutí Kongregace pro nauku víry, což je vatikánská instituce, která zajišťuje dodržování katolických dogmat, uvedlo prohlášení.

Rozhodnutí, vůči kterému se již nelze odvolat, a je tedy definitivní, přichází před klíčovým jednáním předsedů biskupských konferencí z celého světa, svolaného do Vatikánu na 21. až 24. února. To se má zabývat hlavně odpovědností prelátů zamlčujících případy, kdy duchovní sexuálně zneužívali děti. Propuknutí skandálů v této věci v USA, Chile a Německu obrovsky poškodilo pověst církve, připomněla AFP a dodala, že František slibuje v těchto případech „nulovou toleranci“.

Bývalý washingtonský arcibiskup McCarrick byl jedním z předních představitelů katolické církve v USA, jeho rezignaci na post kardinála přijal papež František loni v červenci. Důvodem byla obvinění, že před téměř padesáti lety sexuálně zneužil několik nezletilých. Osmaosmdesátiletý McCarrick tvrdí, že si nevzpomíná na nic z toho, co je mu dáváno za vinu.

McCarrick se loni v červenci stal prvním římskokatolickým prelátem za téměř 100 let, který přišel o titul kardinála. Nyní se stal nejvyšším církevním představitelem, který byl v moderní době propuštěn z duchovního stavu, poznamenala agentura Reuters.

Byl zbaven kněžských povinností a převeden do laického stavu. Tento krok podle agentury AP znamená, že bývalý kardinál nebude moci mezi jiným sloužit mše a udělovat svátosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 13. března 2019 12:20 )

To nejsou vyvoleni od boha ,to jsou normalni lide a hormony jsou hormony.Evangelici a podobne to vyresili povolenim snatku a je klid.Predstavte si za ta staleti co katolicka cirkev sexualne zneuzila jak zen tak i muzu zletilych i nezletilych.V dobe ,kde jsi obycejny clovek nemel nikde zastani.Heslo:Vse i zle pro dobro cirkve.

agfor ( 16. února 2019 18:09 )

Neměl by papež ze stejného důvodu zrušit celou církev ?

al.bunda ( 16. února 2019 12:10 )

Se naštval že se s ním nepodělil

orcaaa ( 16. února 2019 11:34 )

Už je pozdě, jeho dny jsou sečteny ....

Zobrazit celou diskusi