Elektromontér Dopravního podniku Vlastimil D. z Ostravy se přiznal, že s dcerou Jarmilou spal nejméně třikrát. Nejen doma, ale také na chatě, kde dceru opil pivem. To bylo na podzim roku 2016, kdy s ním dcera otěhotněla.

„Velice se omlouvám za tento politováníhodný čin. Na dceru, která se z toho činu narodila, chci platit výživné,“ přiznal se krajskému soudu, který mu vyměřil za znásilnění a soulož mezi příbuznými v odvolacím řízení tříletý trest s podmínkou na čtyři a půl roku.

Okresní soud ho přitom poslal na dva roky a devět měsíců »na tvrdo«. To ale podle odvolacího senátu byl trest nepřiměřený. „Vrací se dál do výchovného prostředí, v němž žije spolu s poškozenou dcerou,“ varoval žalobce Josef Šuhaj.

Venku s dohledem, doma bez

Podle soudu ale postačí, pokud se bude dcera s otcem, který je zároveň otcem jejího dítěte, scházet mimo bydliště v doprovodu probačního úředníka. Skutečnost, že doma, kde bude s dcerou i vnučkou nadále bydlet, si bez dohledu odsouzený vytvoří »rodinné prostředí« podle sebe, soud neřešil…

Odsouzeného udala jeho druhá dcera, kterou v minulosti též zneužíval. Z otcovství jej usvědčily testy DNA. Proti verdiktu lze již podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.