Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lhůta pro únosce Aničky vypršela

Autor: pet, František Prachař, Tereza Hořínková - 
16. října 2010
19:40

Rozrušený, s očima plnýma úzkosti a chvějícím se hlasem vystoupil v televizi otec devítileté Aničky Janatkové, která se ve středu ztratila při cestě ze školy. Obrátil se přímo na možné únosce své dcery. Lhůta, kterou jim dal do dnešních dvanácti hodin, však vypršela a Anička je stále nezvěstná.

"Jmenuji se Miloš Janatka, jsem otec Aničky. Udělám všechno proto, aby se vrátila domů," četl roztřeseným hlasem v hlavní zpravodajské relaci TV Nova.

Pak se nadechnul a řekl to: "Teď  mluvím k vám! Vy máte Aničku! Dám vám tři a půl milionu korun, když ji do zítřejšího poledne pustíte na svobodu."

Policie se k tomu, zda jí Janatkovo vystoupení zkomplikovalo pátrání, nechce vyjadřovat. „Oni (rodiče) nám to pouze oznámili. Je to jeho (Janatkovo) rozhodnutí, jeho aktivita,“ řekla k výzvě policejní mluvčí Anna Zoulová. Podle ní policii nikdo s žádostí o výkupné nekontaktoval.

Zmizela ve středu

Anička (9), která zmizela na cestě ze školy domů už ve středu odpoledne, se stále nenašla. Policie, přestože vyvíjí horečnou činnost, žádný úspěch nemá. Proto se rodina rozhodla pro emotivní prohlášení přímo k pachateli, který snad má jejich dceru.

Už pět dní nebyla Anička doma, už pět dní ji její maminka neobjala. A tak policisté dělají všechno, co je v jejich silách… Zatím to ale vypadá, jako by se po Aničce Janatové (9) opravdu slehla zem. A přesně proto dorazili včera do Prahy slovenští psovodi a hledali jakoukoliv stopu.

Děsivá cesta

Že se Anička ještě neukázala doma, zasáhlo i obyvatele pražské části Troja. „Čekala jsem to, že se něco takového stane. Ta cesta je děsná a my jsme už několikrát kontaktovali magistrát. A myslíte, že to někdo vyřešil? Musela se prostě stát taková tragédie,“ svěřila se Blesku Jana K. s tím, že když mluvila s policií, tak se jen vyděsila.

„Řekla jsem jim, že od té doby, co zrušili Miladu, tak se tady vyrojili bezdomovci a jen kradou a vykrádají domy. A co mi na to ty policajti řekli? Že prý jsou už ti bezdomovci legitimovaní,“ vyprávěla Jana. A nebyla rozhodně jediná, komu se známá zkratka od školy nelíbí. „Ta cesta je děsná. Někdo jí říká zkratka hrůzy a děsu,“ dodal Kamil H.

I Blesk se rozhodl vstoupit do pátrání a pomoci! Máte informaci, která může kriminalistům usnadnit pátrání? Ozvěte se! Tomu, jehož zprávu vyhodnotí policie jako zásadní a povede k nalezení Aničky, vyplatíme 100 tisíc korun!

CELÝ PŘEPIS VÝZVY
Jmenuji se Miloš Janatka. Jsem tatínek Aničky. Udělám všechno pro to, aby se Anička vrátila domů. Teď mluvím k vám, vy máte... Aničku. Dám vám tři a půl milionu korun, když ji do zítřejšího poledne pustíte na svobodu. Propusťte Aničku a my vám pomůžeme," řekl v televizi Nova.

Pět dní se Anička neukázala doma...

13:00 13. října - Holčička se nevrací domů ze školy a rodiče ještě netuší, že Anička noc nestráví ve svém pokojíčku. Cesta jí měla trvat jen devět minut…

18:00 13. října - Policisté jsou už zmobilizovaní a několik desítek metrů od místa, kudy dívenka šla, objevili její školní batoh, bundu a láhev s pitím.

9:00 14. října - Média začínají spekulovat, co se holčičce mohlo stát. Pedofil, nebo únos a vydírání… To vše proběhlo v novinách i televizi. Policie ale stále mlčí.

13:00 14. října - Rodiče ostatních žáků se bojí a tak se rozhodli svoje děti vyzvednout ze školy osobně.

21:00 14. října - Policisté se vracejí do Tróji a znovu prohledávají okolí domu Aničky Janatové. Prověřují především bezdomovce a narkomany, kteří se tam vyskytují.

17:00 15. října - Vyšetřovatelé vyslýchali přes den muže, který má v Tróji chatu. Šlo o důchodce a bývalého pracovníka Českých drah. Před lety totiž už spáchal sexuální zločin na dítěti.

19:00 15. října - Policisté předávají veškeré poznatky policejní psycholožce, ta následně sestaví psychologický profil možného pachatele.

7:00 16. října - Blesk se rozhodl dát sto tisíc korun tomu, jehož informace policie vyhodnotí a potvrdí jako zásadní k nalezení Aničky.

13:00 16. října - V Tróji se už prohánějí dva speciální policejní psi ze Slovenska a jejich psovodi. Zatím ale nenašli žádnou stopu. Prohledávali i dům, ve kterém se podle místních zdržují především Vietnamci a Ukrajinci.

kalichmann ( 17. října 2010 21:36 )

Speciální video Aničky Janatkové. Prosím, pošlete to podle svých možností dál kam jen můžete. I svým zahraničním přátelům. Děkujeme !! http://www.youtube.com/watch?v=V2gObHWrHgA

mysicka21 ( 17. října 2010 16:50 )

taky si myslim,ze ji odtahl treba nekdo koho i ona znala.proto se treba nebala a sla..a ted chudak mozna uz ani neni..

gevi ( 17. října 2010 14:09 )

Já nejsem žádným Klausovým fandou, ale tohle je opravdu síla. Co má prezident (i kdyby to byl někdo jiný) dělat, aby se dívenka našla rychleji? Poslat tam armádu? Možná si myslíte, že jiný prazident by běhal v čele pátracích skupin, ale to není pravděpodobné. Zřejmě máte na Klause pifku a tak se ukájíte jeho nesmyslným napadáním.

milasek.miska ( 17. října 2010 13:14 )

taky si myslim ze se mu ozvalo x lidi co se vadavaly za unosce, a je tady i moznost ze se unosce ozval, a zatim se vyjednavaji podminky predani atd. Doufejme vsichni ze je to tak a ze Anicka bude co nejdrive u svych rodicu ve sve posteli.

zeta2 ( 17. října 2010 12:45 )

Jsem také matka a mám malou dceru.Přeji rodičům Aničky aby se jim vrátila.Myslím si že většina nás rodičů a nejen rodičů by strašně ráda pomohla.A dále si myslím že energie je veliká už proto že je tato tragédie málokomu lhostejná.Myslím tím energii Všech kdo na Janatkovi myslí a drží jim pěsti.Stále tu je obrovská beznaděj ale také naděje a tu rodičům Aničky prozatím nemůže nikdo vzít. Rodičům Aničky přeji moc a moc štěstí a moc a moc energie.Je to strašně těžká životní zkouška.Měli bychom my všichni jak to jde na ně myslet a poslat jim hodně energie.............................

Zobrazit celou diskusi