Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ztracená Anička (9): Pátrání je stále marné!

Autor: ap, šim, rvs - 
15. října 2010
19:00

Nejhorší obavy se naplňují. Devítiletou Aničku Janatkovou, která se ve středu odpoledne ztratila v pražské Troji na cestě ze školy, policisté a dobrovolníci ani po dalším pátrání stále nenašli. Několik desítek metrů od cesty, po které Anička zřejmě šla domů, byla nalezena její bunda a batoh. Policisté připouštějí i pedofilní útok. Zhrouceným rodičům se v televizi snažil dodat odvahu i generál Hynek Blaško, který před dvěma lety tragicky přišel o devítiletého syna Jakuba.

Vzkaz rodičům Aničky poslal i generál Blaško, kterého pedofilní vrah Antonín Novák v roce 2008 připravil o devítiletého syna Jakuba Šimánka.. "Měli by doufat do poslední chvíle, že se jim Anička vrátí a budou ji zase mít doma," řekl Blaško pro TV Nova.

Našel se batoh, bunda i šátek

Podle informací Blesk.cz se batoh, šála a bunda Aničky našly pod těžkou dřevotřískovou deskou, kterou by holčička sama nedokázala uzvednout. Je proto bohužel jasné, že bundu i batoh musel na místo ukrýt někdo další. Na místo navíc vede komplikovaná cesta přes několik plotů. V batohu byl podle posledních informací i vypnutý mobilní telefon.

Policie nyní pracuje s několika vyšetřovacími verzemi. Patří mezi ně i únos a útok pedofila. Na vchodu do školy se objevila výzva, aby lidé pomohli policii v pátrání. Stejná výzva, včetně odkazů na zdroje informací na internetu, se objevila i na internetových stránkách školy.

Nešťastní rodiče se zhroutili

Holčička se měla vrátit ve středu v jednu odpoledne z nedaleké školy. Bydlí s rodiči v Troji a cestu si prý zkracovala ulicí Pod Písečnou. Z výuky však už domů nedorazila. „Dívenka šla společně se spolužačkami obvyklou trasou, pak se ale jejich cesty rozdělily a od tohoto okamžiku ji nikdo neviděl,“ popsala Blesk.cz policejní mluvčí Jana Rösslerová. Rodiče se zhroutili a jsou v péči psychologů.

Policie přerušila pátrání

Policisté v Praze pátrání po Aničce v Tróji po 16. hodině přerušili. Pokračují ale výslechy místních obyvatel, včetně narkomanů a bezdomovců, kteří se v oblasti často zdržují. Pátrání dál pokračuje po celém Česku, včetně příhraničních oblastí. Bohužel ale zatím stále marně. Do pátrací akce byl ve čtvrtek nasazen také policejní vrtulník i psovodi.

Kriminalisté již dříve navíc upozornili na fakt, že v místech, kde se našly její věci, se vyskytují bezdomovci a drogově závislí, je tam mnoho polorozbořených chatek a příbytků bezdomovců. Nacházejí se zde také jámy a nezabezpečené studny. Po důkladném pátrání v oblasti, při kterém pomáhali i dobrovolníci a speciálně vycvičení psi, se ale policie kloní k závěru, že Anička již v okolí svého domova není.

Anička byla možná unesena

Podle policie není bohužel vyloučen ani únos. "Nemůžeme podcenit žádnou z vyšetřovacích verzí, proto nevylučujeme ani možnost únosu," uvedla policejní mluvčí Alena Zoulová v České televizi. Policisté proto nyní pátrají po celém území Česka, včetně příhraničních oblastí.

Anička pochází ze stabilní a dobře zabezpečené podnikatelské rodiny a policie pochybuje, že by příčinou dívenčina zmizení byl útěk z domova. "Anička je bezproblémové dítě. Velmi dobře se učí," řekl Blesk.cz ředitel Základní školy Na Šutce Zbyněk Drozda.

Možností, co se mohlo stát, je ale více. "Ztracené dítě může upadnout do šoku, se kterým se následně mohou spojit podchlazení, podvýživa, nedostatek spánku a pití," uvedl dětský lékař z Prahy Vladimír Škudera pro agenturu Mediafax.

Policie vyslechla dva dělníky

Policie od středečního odpoledne pátrá po devítileté Aničce Janatkové Policie od středečního odpoledne pátrá po devítileté Aničce Janatkové | Mediafax

Na místě pátrali kriminalisté z odboru vyšetřování vražd, ale oficiálně policie zatím podezření, že se dívka stala obětí násilného činu, nechce vyslovit. K výslechu byli převezeni dva dělníci, později ale byli propuštěni. „Muži byli osloveni v rámci všeobecného pátrání po dívce. Odvezeni na služebnu byli proto, že u sebe neměli doklady,“ upřesnila policejní mluvčí.

Holčička je vysoká 125 centimetrů a má dlouhé blond vlasy. Oblečena byla do tmavě šedé zimní bundy, fialovočerné šály (tzv. "Palestina") a tmavě modrých džínů s červenobílým páskem. Na nohou měla černé boty a na hlavě fialovou čepici s kšiltem.

Jakékoliv informace přijmou policisté na tísňové lince 158.

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.

rumnelka ( 10. listopadu 2010 13:23 )

Milí rodiče ani nevíte jak sváma soucítím , naděje umírá poslední věřím v to že ten malej andílek žije a že se vrátí do vašeho milujícího obětí a budete zase všeci štasni . Buďte stateční a moc silní ,budu se za vás a Aničku modlit .

deinon ( 23. října 2010 02:56 )

Nenalézám slova,která by mohla utišit jistě tak moc zoufalé rodiče,jen bych Vám ráda řekla:Naděje umírá poslední! Věřím v to,že se bohužel Anička stala obětí únosu a nyní je již někde za hranicemi,(třeba u lidí kteří nemohli mít své vlastní dítě a o Vaši dceru se nyní někdo stará s láskou a péčí).Je bezesporu hyenismus jakou formou se některé, až tak zoufalé páry snaží přijít k dítěti(že si jej nechají třeba unést z jiné země)Vždyť jsou legální cesty, pro bezdětní a zoufalý páry,jak získat do péče dítě.Nepřipouštím ani na okamžik to nejhorší,jistě Anička žije a v co nejkratší možné době,ji Policie nalezne a ona se opět přivítá se svými milujícími,rodiči. Nezoufejte,ještě NE! Buďte stateční a moc silní a věřte,že se Anička prostě najde živá a zdravá!!! Místo,kde si Anička krátila cestu domů,je samozřejmě odlehlé a samo si o nějaký průšvih říká,ale nevěřím,že Ti bezdomovci, by se na něco takového zmohli..jistě jsou spíš zalezlí a posilněni alkoholem,polehávají či posedávají a Anička by jim určitě utekla! Budeme Všichni věřit v to,že na světě existuje Bůh a ten nedopustí-l nějaký velký hřích! Cítím s Vámi Vážení rodiče a Věřme!

gratino ( 20. října 2010 13:26 )

Představte si, že vám někdo unese, zneužije a zabije dítě a vy hop budete dosmrti živit ze svých daní ve vězení, izolovaného od ostatních vězňů, aby mu, chudinkovi, neublížili.To je představa k posrání.

gratino ( 20. října 2010 13:25 )

Jen navazuji na Váš příspěvek, nenapadá mě, co bychom mohli udělat teď, ale jestli se potvrdí nejhorší obavy a tento případ bude podobný jako osud Jakuba Šimánka, je třeba, aby začali lidi řvát a volat po trestu smrti v krajních případech, jakým vražda nebo zneužití dítěte nebo obojí bezesporu je.Všichni zločinci jsou chudáci nemocní, kteří dožijí v léče´bnách, protože za nic nemůžou nebo ve věznicích, kde je teplo a pravidelná strava. Nechápu.Z historie mě napadají dvě věci, pokud se člověk vymyká normálu, páchá takové věci, nepatří mezi lidi a je třeba ho zlikvidovat, nesmí se pohybovat ve společnosti lidí a druhá věc, taková středověká poprava jako párání zaživa a vyndavání vnitřností jako exemplární příklad taky nebyla marná.Ať jdou obhájci lidských práv do ***e, protože mě fakt nebaví poslouchat jaký jsou psychouši a fetky chudáci a jak za to nemůžou.U nás si bohužel vysvětluje demokracii každej po svým a tresty jsou úplně k smíchu.

arrows ( 19. října 2010 22:40 )

Dobrý večer, existuje něco, co by rodina potřebovala od veřejnosti? Abychom třeba dělali něco organizovaného? Dejte nám prosím skrz média vědět!! Moc děkuji Arrows

Zobrazit celou diskusi