Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kriminalista říká: Otec Aničky nic nezkazil, ale vyšetřování musí vést policie

Autor: jos - 
18. října 2010
07:03

Otec pohřešované Aničky (9) Miloš Janatka vystoupil v sobotu v televizi Nova s výzvou, ve které nabídl případnému únosci 3,5 milionu korun, když mu dceru vrátí do nedělního poledne. Nikdo ale nezareagoval. Zeptali jsme se bývalého kriminalisty Josefa Douchy, zda má takový postup smysl. Zda otec svým vystoupením neudělal třeba zásadní chybu.

Kriminální rada Josef Doucha stál dlouhá léta v čele středočeského krajského úřadu vyšetřování, kde mimo jiné rozplétal tzv. Orlické vraždy. S případy, kdy zoufalá rodina prosí o jakoukoliv pomoc, zatímco jejich blízký zmizel, se ve své praxi setkával poměrně často. Stejně tak dobře zná situaci, kdy je vyšetřování beznadějné a aktivitu přebírá rodina. Zeptali jsme se ho, co si myslí o televizním vystoupení pana Janatky, který zoufale hledá svou dceru Aničku.

Pokud se rodič pohřešovaného dítěte rozhodne veřejně vystoupit, konzultuje se tento krok s policií?

"Mělo by to tak být. Ale nedá se vyloučit i naprosto samostatná aktivita. Nevím, jak to bylo v tomto případě. Předpokládám, že rodina v kontaktu s policií je."

Policie bývá veřejnému vystoupení nakloněna? Nebo se to snaží rozmluvit?

"Záleží, ve které fázi je pátrání po pohřešovaném dítě. V počátku pátrání policie zpravidla nebývá nakloněna veřejným výzvám. Nyní se ale zdá, že se to dostalo do fáze určité beznaděje a myslím si, že touto výzvou otec, z hlediska policejní práce, nic nezkazil."

Může Janatkovo vystoupení být přímo součástí policejní taktiky? Případného pachatele vylákat, donutit k chybě...

"To si nemyslím."

Nehrozí nyní, že rodina začne postupovat na vlastní pěst?

"Beznaděj rodiny se v takovém případě zvětšuje každým dnem. Stává se často, že chtějí do pátrání zapojit více subjektů. Mohou třeba kontaktovat různé detektivy, ozvou se jim různí psychotronici... Já osobně jsem ale proti tomu. Práci policie to komplikuje."

Vy sám jste zažil ve své praxi podobné veřejné výzvy? S jakým výsledkem?

"Ano zažil. Jak už jsem řekl, záleží, v jaké fázi se nachází vyšetřování. Někdy i sama policie má zájem na veřejné výzvě. Hodnotit výsledky se nedá obecně, případ od případu se to liší."

Blesk nabízí 100 tisíc

Odměna, kterou v sobotním vydání vypsal deník Blesk, stále platí. Tomu, jehož informace policie vyhodnotí a potvrdí jako zásadní k nalezení Aničky, vyplatíme 100 tisíc korun. Jestliže bude informátorů víc, odměna se bude dělit. Máte zprávu, která může k nalezení děvčátka pomoct? Volejte linku 158 nebo pište na email iosppcr@mvcr.cz. Samozřejmě můžete volat i horkou linku Blesku 724 249 000 nebo psát na email tip@blesk.cz. Vaše zprávy policii předáme.

Policie pátrání ukončila

Pět dnů (od úterního odpoledne) ve dne v noci hledaly desítky policistů v pražské Tróji ztracenou Aničku. Bezvýsledně. Proto bylo pátrání v neděli po poledni ukončeno. Policie ovšem nevylučuje možnost, že se na místo znovu vrátí. Potvrdil to pražské policie Martin Červíček.

CELÝ PŘEPIS VÝZVY
Jmenuji se Miloš Janatka. Jsem tatínek Aničky. Udělám všechno pro to, aby se Anička vrátila domů. Teď mluvím k vám, vy máte... Aničku. Dám vám tři a půl milionu korun, když ji do zítřejšího poledne pustíte na svobodu. Propusťte Aničku a my vám pomůžeme," řekl v televizi Nova.

Mel Gibson ve filmu Výkupné: Peníze nabídl za hlavu únosce

Pokud jste viděli v sobotu večer televizní vystoupení Miloše Janatky, možná jste si vzpomněli na film Výkupné, kde hlavní roli otce, který hledá svého syna, ztvárnil Mel Gibson. I on šel se svou výzvou do televize. Zdálo se, že i on nabídne výkupné - konkrétně dva miliony dolarů. Udělal ale něco nečekaného. Peníze nabídl jako odměnu člověku, který únosce zneškodní.

Video  Film Výkupné v hlavní roli s Melem Gibsonem  - /YouTube/
Video se připravuje ...

Anička zmizela ve středu

Anička Janatková (9) se ztratila ve středu v Pražské Tróji při cestě ze školy domů. Policie na místě objevila pouze její batůžek s lahví na pití. Od té doby probíhá po zmizelé dívce rozsáhlé pátrání. Policie zkoumá různé vyšetřovací verze, zásadní stopa, která by vnesla do případu jasno, ale stále chybí.

helispetr ( 18. března 2011 14:55 )

DOBRÝ DEN, JMENUJI SE HELIŠ PETR (29). ZNÍ TO ASI DIVNĚ, ALE VIDĚL A SLYŠEL JSEM NA SVŮJ VĚK POMĚRNĚ DOST, ALE TOTO JE TROCHU VRCHOL, NEZLOBTE SE NA MĚ, ALE DLOUHO SE MI NEUDĚLALO TAKTO FYZICKY ŠPATNĚ. JÁ NORMÁLNĚ NIKDY NEPÍŠU DO ŽÁDNÝCH KOMENTÁŘŮ a tp.. ALE TOHLE JE TROCHU SILNÁ KÁVA I PRO MĚ. MAMINKU A TATÍNKA I ZBYTEK RODINY,. ... ... ..__...PROSTĚ NA TO SE NEDÁ NORMÁLNĚ NIC ŘÍCT. SICE SE NEZNÁME... A V DNEŠNÍM ŠPATNÝM SVĚTĚ TO UKÁZALO, ŽE TO DOVEDE BÝT JEŠTĚ HORŠÍ. CHTĚL BYCH VÁS NĚJAK PODPOŘIT, ALE NEVÍM JAK. NEZLOBTE SE, ALE JÁ MUSEL NAPSAT, CÍTIL JSEM TO TAK (a věřím že, každý zlo se potrestá doufám samo) H.P.

agrafa ( 22. října 2010 04:12 )

Propusťte Aničku," řekl v televizi Nova. Proč... a MY VÁM pomůžeme... ? To nemal hovoriť. TO chce vystupovať ešte aj v situácii ,keď mu silne zateká do topánok ako ten, kto má velkoryso pomáhať! To on potrebuje pomoc! Ak ten pán takto jedná s ľuďmi bežne, môže si za všetko sám.

nellisek20 ( 21. října 2010 23:17 )

Zdravím vás doufám že to čtete všichni je mi líto co se stalo taky čekám ted holčičku a doufám že bude Anička v pořádku pokaždé když slyším o Aničce Janátkové začnu hrozně brečet co musí prožívat její rodina a hlavně taky Anička sama vůbec neví kde je co se s ní bděje co bude dál chtěla bych pomoct ale nevím jak miluju děti ale nechápu co těm grázlům dělá takové potěšení ubližovat malým bezbraným dětem nemaj cit jsou to chladnokrevný bestie jsem z toho totálně v šoku tak krásná holčička a muselo jí potkat tohle.Připomíná mi to pohádku o červené karkulce jde k babičce a číhá na ní zlí vlk jako s Aničkou šla domů ze školy a číhalo nebo číhala na ní nechutné bestie.a štve mě že mmusím sedět doma nebít užitečná a jen čekat na nějaké dobré zprávy nejsem chladná chci vám pomoci ale nevím jak jsem z toho zoufalá tak malá nádherná holčička a takový horor co chudinka prožívá jen doufám že už není pozdě.Je mi jí fakt líto pokud žije tak bude mít asi dooost mizerný vzpomínky na dětství z toho se asi nikdy chudinka nevzpamatuje.Jestli má někdo nějakou zlost na rodiče proč to musí odnášet chudák malá Anička ta za nic nemůže a pokud ne tak pro to ty nechutný prasata dělají jsem ve velikým šoku mohla bych tu psát do nekonečna ale to nejde ten chlap by měl vyset co je podezřelý

blabak ( 19. října 2010 19:53 )

televize odvysílala reportáž o bývalém mladistvém vrahovi malé holčičky, který je nyní na svobodě.

klika ( 18. října 2010 17:00 )

je značně naivní. Každý,i ten největší pitomec ,si spočítá,že by si je rozhodně neužil. Přece si pan Janatka nemyslí,že se policie bude dívat,jak pán přivede holčičku domů , výměnou si odnese 3,5 miliónu , půjde si koupit třeba fáro ,....a hodí relax. To měl radši nabídnout jako odměnu za informaci,která by pomohla dopadení pachatele.

Zobrazit celou diskusi