Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nagyová u výslechu: Já nic, já se strala jen o pití

Nagyová měla na rukách želízka
Nagyová měla na rukách želízka  (Autor: ČTK)
19. června 2013
16:42

Pravá ruka Petra Nečase Jana Nagyová měla dnes perný den. Téměř šest hodin ji vyslýchali kriminalisté. Šéfka kanceláře Úřadu vlády vypovídala velmi detailně. Že by se ale pokusila korumpovat poslance ODS Fuksu, Šnajdra nebo Tluchoře popřela.

"Odposlechy jsme ještě neprobírali. Nyní máme 38 až 40 stran materiálu. To je opravdu hodně materiálu," řekl advokát Nagyové Eduard Bruna. Dodal, že další termín výslechu znám není. "To nám neřekli. Snad někdy příští týden," uvedl obhájce. Kvůli podrobné výpovědi musel být odložen výslech dalšího obviněného Romana Bočka v Brně.

Podle advokáta při výslechu zaznělo i to, že Nagyová při schůzkách s politiky nevystupovala jako zástupkyně úřadu vlády. Schůzky si údajně domlouvala jako jejich kamarádka. „Ona řekla, že měla jedinou funkci, a to že z kamarádství dávala dohromady logistiku. Kde se kdo a kdy sejde, co budou pít,“ uvedl zdroj Práva.

Výslechu se účastnil i advokát Petr Toman, jehož klientem je spoluobviněný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Z textu policejního obvinění vyplývá, že Nečas slíbil trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Nagyová a Boček jej k tomu údajně naváděli. Toman řekl, že podle něj z výslechu Nagyové vyplývá, že všechna jednání souvisela s kongresem ODS, volbou vedení strany a příjímáním zákonů. "Bylo naprosto popřeno, že by za odstoupení nebo nehlasování, nebo naopak hlasování byly nabízeny jakékoliv funkce, nebo že by tento krok byl podmíněn jakoukoliv výhodou," řekl Toman ČTK.

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí až pět let vězení. Je v ostravské vazební věznici. Podle dostupných informací tam jsou i exposlanci Fuksa a Šnajdr. Ve Vazební věznici Olomouc je podle olomouckého Deníku Tluchoř a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. V Brně je ve vazbě podle advokáta Tomana Boček.

Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, jeho současný šéf Milan Kovanda byl také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.

aluman ( 19. června 2013 19:56 )

Nežer tak ten bulvár. Ve zmíněných případech šlo o klasické "trafiky" , čili nabídku pracovního místa po odchodu z politiky. To ostatní jsou jenom siné nereálné kecy, jenž mají za úkol to celé trochu okořenit a dodat tomu nesmyslu pel reálnosti.

aluman ( 19. června 2013 19:51 )

Je jedno jestli šlo o prosbu, žádost nebo něco za něco a pod., tak jako tak je vina na straně rozvědky. Na prosbu nebo žádost neměli reagovat a jsou i na vině, pokud svým konáním zadali možnost k případnému vydírání. Co se druhého odstavce týká, každý si o tom může myslet své, ale faktem zůstává, že poslanci se ke svým jistotám, k tomu že mají do smrti vystaráno (pokud je nezavřou), propracovali svým postupem v politice na významné posty, stejně jako já mám do smrti vystaráno díky své odborné specializaci, díky které mám zajištěnu externí spolupráci už na léta dopředu, klidně i přes důchod, když budu mít zájem. Samozřejmě že jsou i lidé, co se po propuštění, jedno v jakém věku, můžou jít leda klouzat, ale to je tím, že se sami nepostarali, aby jejich vědomosti, schopnosti a dovednosti byly takové, aby byly stále žádané.

katka84 ( 19. června 2013 19:43 )

tak to brala luxusné peniaze za taku robotu

jerry ( 19. června 2013 19:22 )

A slivovice.

majojo ( 19. června 2013 19:16 )

Šéfka kabinetu premiéra ČR se starala jen o pití? Buď ho roznášela - a pak je to prachsrpostá pinglice, nebo chlastala, pak patří do léčebny ( i když to radši ne, to by se z lochu dostala moc snadno) - no a nebo kecá a ještě mluvit bude.

Zobrazit celou diskusi