Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Berlín dodá Ukrajině Patrioty, Zelenskyj mluví o klíčovém okamžiku. Střel už mají Ukrajinci málo

Autor: ČTK, swp - 
13. dubna 2024
19:01

Ukrajina dostane od Německa další systém protivzdušné obrany Patriot, oznámilo dnes spolkové ministerstvo obrany. Podle německých médií dosud Berlín poslal Kyjevu dva takovéto systémy a třetí chce doručit bez prodlení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí označil za projev podpory v „klíčovém okamžiku". Podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka pro ně není v současnosti dostatek střel.

Zpráva přichází poté, co ukrajinští představitelé v posledních dnech žádali spojence o další Patrioty. Systémy americké výroby jsou pro ukrajinskou protivzdušnou obranu zásadní, země napadená Ruskem jich však podle Zelenského nemá dost. Podle analytiků jí chybí také rakety do těchto systémů a v protivzdušné obraně jsou tak za neustálého ruského ostřelování značné mezery.

„Z důvodu nárůstu ruských vzdušných úderů proti Ukrajině se německá vláda rozhodla dál posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu,“ uvedlo podle agentury AFP ministerstvo obrany. Agentura DPA uvádí, že dodatečný Patriot pochází z arzenálu německé armády a má být předán bezprostředně po oznámení kroku.

Rozhodnutí je poměrně překvapivé, neboť německá vláda o několik dní dříve uvedla, že „pro tuto chvíli“ není v jejích možnostech další americký systém Ukrajině poskytnout. Poté následovala kritika některých představitelů německé opozice a také ostřejší slova Zelenského, který uvedl, že jeho spojenci přehlíží ničivé ruské útoky.

Zelenskyj na sociální síti X sdělil, že Kyjev dostane také rakety do „existujících systémů“. Poděkoval německému kancléři Olafu Scholzovi, s nímž podle prohlášení předtím mluvil. „Děkuji vám, Olafe, za vaši schopnost vést. Tohle je nefalšovaný projev podpory Ukrajiny v klíčovém okamžiku. Vyzývám lídry všech dalších partnerských zemí, aby tento příklad následovali,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podle deníku Financial Times (FT) dosud Ukrajinci měli nejméně tři systémy Patriot. Zelenskyj minulý týden prohlásil, že by jeho země, která se brání ruské agresi přes dva roky, ke kompletní ochraně potřebovala 25 těchto baterií. List FT s odvoláním na své zdroje napsal, že Kyjev tento týden vyjednával se spojenci, konkrétně se Španělskem a Polskem, o dodání dvou baterií.

„Ruský teror proti ukrajinským městům a infrastruktuře způsobuje nesmírné utrpení,“ uvedl dnes německý ministr obrany Boris Pistorius. Dodal, že Berlín usiluje o co nejrychlejší nákup dalších systémů Patriot.

Střely k Patriotům

Ukrajině střely k západním systémům protivzdušné obrany Patriot a Iris-T ještě nedošly, je jich ale nedostatek, sdělil deníku The Guardian poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Novinář deníku Bild ve čtvrtek s odvoláním na svůj zdroj uvedl, že střely k těmto dvěma zásadním systémům Ukrajině už prakticky došly.

„Rozhodně jich je nedostatek,“ sdělil Podoljak ohledně množství raket k systémům protivzdušné obrany Patriot a Iris-T.

Ve dnes zveřejněném rozhovoru také uvedl, že Rusko přešlo na novou taktiku, kdy na jednu ukrajinskou elektrárnu útočí deseti až dvanácti raketami najednou a že ukrajinská obrana nezvládá tyto nálety zcela vykrýt. „Systém je přetížen,“ uvedl.

Ve čtvrtek byla během masivního ruského náletu zničena Tripylská tepelná elektrárna nedaleko Kyjeva, sdělil její provozovatel Centrenerho. Elektrárna byla největším fungujícím zařízením na výrobu elektřiny v Kyjevské oblasti. Poškozeny byly mimo jiné také dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Bez proudu se ocitlo 200 000 odběratelů v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, jejíž obyvatelé se i předtím potýkali s odstávkami proudu vynucenými ruskými útoky.

Ukrajinská armáda po tomto náletu uvedla, že se jí podařilo sestřelit 18 ze 42 ruských raket, což je podle The Guardianu na ukrajinské poměry relativně nízká úspěšnost.

Podoljak také sdělil, že ho v kontextu ruských útoků na ukrajinská energetická zařízení překvapuje nezájem Západu. „Rusové zcela zničili jednu z největších tepelných elektráren v Evropě. Nenásledovaly ale žádné rezoluce Rady bezpečnosti OSN nebo jiná prohlášení,“ podotkl v odkazu na zničení Tripylské elektrárny. Uvedl také, že ho vyvádí z míry výpadek americké pomoci Ukrajině. Americké administrativě se už několik měsíců nedaří v Kongresu prosadit balík další vojenské pomoci pro Kyjev.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa