Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinovi papaláši: Proč Petrohrad nekryje před ukrajinskými drony protivzdušná obrana?

Autor: mav, swp - 
4. února 2024
05:00

Ukrajinci se dva roky brání masivní ruské invazi, občas ale dokážou přenést boj od front daleko do ruského území. Tu a tam pronikne ruskou protivzdušnou obranou dron a doletí až na Moskvu nebo Petrohrad. Vlivný poslanec uklidňuje, že nemá cenu řešit protivzdušnou obranu…

Několik průmyslových objektů v Petrohradě a okolí v minulých týdnech zasáhly ukrajinské drony, v jednom případě vypukl silný požár, jak psal server Fontanka. A bezpilotní letoun ani nemusí k cíli doletět, aby protivníka zasáhl na citlivém místě: Šeremeťjevo a Domodědovo - dvě rušná letiště obsluhující Moskvu - v poslední době několikrát přerušila provoz, neboť se v blízkosti pohyboval neznámý dron.

Putinovi potentáti ovšem uklidňují Rusy, že to není nic vážného - a že sice není prakticky možné dvě největší města extra pokrývat protivzdušnou obranou, ale prý to ani není nutné.

„Ukrajinské ozbrojené síly již delší dobu neprokázaly výrazné úspěchy a postup v pozemních operacích,“ tvrdí Ajteč Bižev, někdejší zástupce velitele ruského letectva pro protivzdušnou obranu. „Ve světle toho je celkem logické, že se snaží nedostatek pokroku na zemi nějakým způsobem - byť čistě demonstrativně - kompenzovat pokusy o útok ze vzduchu, a to dokonce v týlu,“ cituje ho Parlamentskaja gazeta.

 „Dnes se žádná země na světě nemůže pochlubit souvislým štítem protivzdušné obrany pokrývajícím její vzdušný prostor,“ dodal Bižev. „Takže k přeletům bude docházet i nadále. To však neznamená, že naše protivzdušná obrana nefunguje dobře.“

„Petrohrad má status druhého hlavního města, je to rodiště našeho prezidenta - jedním slovem, město je pro Rusko velmi, velmi důležité,“ zdůraznil v rozhovoru pro Parlamentskaju Gazetu generálplukovník Andrej Kartapolov, předseda výboru Státní dumy pro obranu. „Provozovatelé dronů se samozřejmě snaží zaměřit na některé průmyslové nebo vojenské objekty. Nemají však zvláštní šanci, protože naše systémy protivzdušné obrany fungují velmi dobře. Hlavním cílem tedy zůstávají pokusy o zastrašení,“ tvrdí, navzdory nemalým škodám způsobeným v posledních týdnech.

Kartapolov také zmínil, že v budoucnu by ukrajinské ozbrojené síly mohly v rámci zastrašování ruského obyvatelstva útočit na architektonické památky. „Jedním z důvodů, proč není možné pokrýt Petrohrad neprostupným štítem protivzdušné obrany, je právě to, že bychom museli stáhnout síly například z Carského Sela, z Vyborgu, z dalších historických měst a vesnic,“ zdůraznil poslanec. „A od našeho nepřítele můžeme očekávat cokoli, včetně takové taktiky.“ Reálně prý ukrajinské drony metropolím ublížit nemohou, jde o symboliku.

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa