Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Povodně v Rusku: Řeka Ural dál stoupá, v Orenburgu nařídili velkou evakuaci! Úřady záplavy nezvládají

Aktualizováno -
12. dubna 2024
13:37
Autor: mav, swp, ČTK - 
11. dubna 2024
14:46

V ruském městě Orenburg, obývaném více než půl milionem lidí, v pátek zazněly sirény, když úřady kvůli nebezpečně stoupající řece Ural vyhlásily evakuaci, oznámil starosta města podle tiskových agentur. V sousedním Kazachstánu kvůli záplavám přesunuli do bezpečí bezmála 100 000 lidí a nyní podle médií evakuují obyvatele ohrožených částí města Petropavl s více než 200 000 obyvateli, které je centrem Severokazašské oblasti.

  • Oblasti na Urale a Západní Sibiři, zejména Orenburskou oblast a město Orsk, sužují ničivé záplavy. Protržená přehrada, tisíce obyvatel evakuovaly své domovy, přes sto lidí vyhledalo lékařskou pomoc…
  • Ruské úřady nezvládají situaci náležitě řešit. Místní si zoufají, jak teď chybí tisíce mužů odvedených do „speciální vojenské operace“ na Ukrajině.
  • Nejhorší záplavy za poslední desetiletí vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural. Voda zaplavila rozsáhlá území na Urale, západní Sibiři, v Povolží a také v Kazachstánu v blízkosti řek Ural a Tobol.
  • Prezident sousedního Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev označil nynější záplavy za nejhorší pohromu za posledních 80 let.

„Není to cvičný poplach, koná se rozsáhlá evakuace! Povodňová situace v Orenburgu je mimořádně nebezpečná,“ uvedl starosta města Sergej Salmin a vyjmenoval městské části, které musí lidé neprodleně opustit.

Hladina řeky Ural totiž stoupla na nebezpečných 11,43 metru. Dříve úřady za kritickou označovaly výšku 9,3 metru.

Starosta: Vezměte si doklady a nezbytné věci

„Vezměte si sebou doklady, léky, nezbytně nutné věci a okamžitě odejděte z domů. Situace je kritická, neztrácejte čas,“ nabádal starosta Salmin. Pod Orenburgem úřady podle agentury TASS evakuují všechny obyvatele vsi Gazodobytčikov, protože při dalším stoupání vody hrozí protržení hráze.

Úřady očekávají, že v pátek či v sobotu bude v Orenburgu povodeň kulminovat. Ve městě bylo k ránu zaplaveno 2687 domů. V celé Orenburské oblasti voda zaplavila už 11 773 obytných domů. Odborníci očekávají, že povodeň stoupne na 11,6 metru, napsala agentura DPA a dodala, že předchozí historicky nejvýše zaznamenaná výše vody byla 9,4 metru za povodní v roce 1942.

Miliardové škody

Škody způsobené povodní v Orenburské oblasti přesáhly 40 miliard rublů (asi 10,14 miliardy Kč), informoval prezidenta Vladimira Putina šéf regionu Denis Pasler.

Gubernátor dodal, že jde o velice předběžný odhad, protože voda ještě neopadává a nebylo možné škody obhlédnout. Za nejhorší označil situaci v Orenburgu, zatímco druhém největším městě oblasti, Orsku, se situace „stabilizuje“, jak klesá hladina vody, která tam před několika dny prorazila ochrannou hráz.

Evakuace i v Kazachstánu

V Kazachstánu bylo od začátku povodní evakuováno 99 869 lidí, včetně 36 591 dětí, uvedlo dnes kazachstánské ministerstvo pro mimořádné situace podle serveru Tengrinews.kz. Na záchranných pracích se podílí 34 272 lidí s asi 4000 kusy techniky. Zaplaveno je 3563 soukromých domů a 1778 chat v šesti oblastech. V osmi regionech platí nouzový stav.

„Vezměte si doklady, teplé oblečení, lůžkoviny a zásoby vody a jídla na tři dny,“ poradily úřady podle reportérů Tengrinews obyvatelům jedné vsi u města Petropavl na severu země, kterou nařídily evakuovat po protržení protipovodňové hráze.

Ministerstvo podle portálu dnes také varovalo před ohrožením životů 30 000 obyvatel největšího kazachstánského města Almaty vinou nedávno odhaleného rozkrádání státních peněz při stavbě přehrady na řece Aksaj. Případ je vyšetřován, uvedl server Nur.kz a dodal, že přehrada vznikala právě s cílem ochránit obyvatele před povodněmi.

Přes 12 tisíc zaplavených domů

V Orenburské oblasti bylo k středečnímu večeru zaplaveno 12 187 domů, úřady evakuovaly 7457 lidí, včetně 1982 dětí, uvedl list Kommersant.

„Majka se topí dřív než všichni ostatní, ale zapomněli na nás! Není tu plyn, pitná voda, voda už přichází do mého vchodu ve druhém patře. Prosím vás, šiřte to video, zapomněli, že tady lidé žijí!“ volala o pomoc na sociální síti VK obyvatelka orské čtvrti Majka Aljona Danajlovová.

A podobných volání o pomoc bylo dost, policie se snažila rozhánět neohlášené, a tedy nepovolené demonstrace zoufalých občanů.

„Kéž by přivedli manžele zpět ze speciální vojenské operace, jsou tu teď potřebnější!“ lamentuje obyvatelka Orenburgu na VK.

V posledních 12 měsících šlo do „zóny speciální vojenské operace“ 6,5 tisíce obyvatel Orenburské oblasti – 4000 mobilizovaných, 2500 dobrovolně podepsalo smlouvu, psal v říjnu server Ural56

Asi desetina z tohoto počtu se už vrátila, ale významnější zlomek se nevrátí už nikdy. Podle publikace Mediazona, která spolu s BBC počítá ověřené ruské ztráty ve válce, počet obyvatel regionu, kteří na Ukrajině zemřeli, nedávno přesáhl tisícovku; jedná se pouze o konkrétně potvrzená jména, skutečný počet úmrtí může být několikanásobně vyšší.

Gubernátor sousední Kurganské oblasti uvedl, že na 1200 lidí pomáhá s informováním a evakuací obyvatel žijících na pravém břehu řeky Tobol. „Shromáždili jsme 1200 lidí, včetně pracovníků městské správy, ministerstev vnitra a pro mimořádné situace. Věnují se informování a evakuaci obyvatel Kurganu,“ řekl gubernátor Vadim Šumkov podle agentury TASS. Uvedení pracovníci mají podle něj projít celou zátopovou oblast na pravém břehu Tobolu.

Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky.  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa