Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Obraz zkázy v Rusku: Tisíce zatopených domů a rychlá evakuace. Hladina Uralu dál stoupá

Autor: ČTK - 
10. dubna 2024
10:57

V ruské Orenburské oblasti pokračují povodně, kvůli kterým už bylo evakuováno 7700 lidí. V Orenburgu samotném hladina řeky Ural vystoupala k téměř deseti metrům a zaplavila další stovky domů. V sousední Kurganské oblasti, rovněž sužované povodněmi, preventivně evakuovali 4500 lidí, uvedl podle médií tamní gubernátor. Povodně si vynutily evakuaci více než 96.000 obyvatel také v Kazachstánu, jak oznámilo kazachstánské ministerstvo pro mimořádné situace. Do dnešního večera má být evakuováno více než 100.000 lidí, informovala agentura Reuters.

Nejhorší záplavy za poslední desetiletí vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural. Záplava tající vody zaplavila rozsáhlá území na Urale, západní Sibiři, Povolží a také v Kazachstánu v blízkosti řek, jako je Ural a Tobol.

V oblastním městě Orenburg zaplavila voda dalších 300 domů a do dnešního rána stoupla hladina řeky Ural - třetí nejdelší v Evropě - o další desítky centimetrů poté, co v úterý večer dosáhla kritické výšky devět metrů a 30 centimetrů. "Aktuálně jsme zaznamenali zvýšení hladiny vody (v řece Ural) na 996 centimetrů," řekl starosta Sergej Salmin televizi Rossija 24. Dodal, že zaplaveno je už 1910 domů.

Hydrologové varují, že se situace v Orenburgu, kde žije asi 550.000 obyvatel, může ještě zhoršovat. Pokud dále stoupne hladina Uralu, který protéká Ruskem a Kazachstánem do Kaspického moře, hrozí podle starosty odpojení vodovodu pro třetinu města. Radnice podle něj připravuje nouzový rozvoz pitné vody.

V Kurganu, oblastním městě na řece Tobol na jihu Uralu s přibližně 300.000 obyvateli, sirény varovaly obyvatele, aby se okamžitě evakuovali. "Evakuace byla vyhlášena preventivně ve všech částech města u řeky Tobol. Lidi odvážíme z míst, která potenciálně mohou být zaplavena. Celkově bylo v Kurganské oblasti evakuováno 4500 lidí," řekl gubernátor Vadim Šumkov televizi Rossija 24.

Regionální úřady uvedly, že povodňové vody budou stoupat ještě tři dny, a předpověděly "obtížnou situaci" až do konce dubna. Dnes místní úřady uzavřely provoz na několika silnicích v regionu, aby tam rychle dopravily zeminu na zpevnění hrází, protože se zhoršila předpověď povodní a hladina vody v řece Tobol rychle stoupla o 23 centimetrů, dodal Reuters.

Podle Šumkova, který v Kurganské oblasti v pondělí vyhlásil nouzový stav, hrozí zaplavení více než šesti desítek obcí a 4300 domů. Povodeň má podle gubernátora kulminovat mezi čtvrtkem a nedělí.

Celkový počet zaplavených domů během nynějších povodní v Rusku přesáhl 13.000, napsala dnes agentura TASS.

Kamyl ( 11. dubna 2024 12:01 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

Kamyl ( 11. dubna 2024 11:59 )

bullshitšid:
Vem si prášek ,zamkni se a nikomu neotvírej ... za chvíli jsme tam

bullshit ( 11. dubna 2024 11:39 )

Za to Ty jsi vemeno vydojené. Ti "obyčejní" lidé páchají na UA válečné zločiny, Ty vemeno...

bullshit ( 11. dubna 2024 11:37 )

👍

bullshit ( 11. dubna 2024 11:37 )

Tady to udělala asi příroda s klasickým Ruským šlendriánstvím ale oni to samé způsobili úmyslně na UA ( Kachlovská přehrada ). Bohužel v Rusku to nikdo nedá do souvislostí. Alespoň to zaměstná hodně lidí a nebudou myslet na kraviny.

Zobrazit celou diskusi