Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vdova po Navalném o povodních v Rusku: Úřady je tutlaly a viní občany. Putine, pomoz, demonstrují lidé

Autor: mav - 
9. dubna 2024
17:08

Ničivé povodně vyhnaly desetitisíce Rusů z domovů, mnozí si stěžují na nedostatečné reakce úřadů. Vdova po investigativním bloggerovi a opozičním politikovi Alexeji Navalném ukazuje, jak se tamní gubernátor snažil místo pomoci lidem rozsah neštěstí tutlat, Navalného kolega zase připomíná, že ministr pro mimořádné situace nemá žádnou kvalifikaci takové incidenty zvládat – bývalý tělocvikář je ve funkci jen díky loajalitě k Vladimiru Putinovi.

„Úřady v naší zemi nejsou překvapivě nikdy na nic připraveny. V zimě nejsou připraveny na mrazy a sněhové srážky, v létě na požáry a na jaře na povodně,“ tweetuje Julija Navalná. „Právě teď dochází k přírodní katastrofě v Orenburské oblasti. Protrhla se přehrada, která zaplavila více než 10 000 obytných domů a přes 18 000 pozemků. Putinovi úředníci však na pomoc nespěchají. Je to jako v Sovětském svazu: když dojde ke katastrofě, je třeba ji nejprve utajit,“ kritizuje Navalná.

A dokládá to videem ze schůzky gubernátora Orenburské oblasti Denise Paslera s postiženými občany. „O čem mluví jako o prvním? Jak jim pomoci? Ne, požaduje, aby odložili své telefony a nenatáčeli ho,“ tweetuje Navalná. Jeden z přítomných ho neuposlechl a tajně si přece jen zaznamenal, jak schůzka probíhala: „Pasler vyčítá obyvatelům, že poprvé za pět let odjel na dovolenou, a teď si nemůže odpočinout.“

Navalného tým kritizuje gubernátora, federálního ministra pro mimořádné situace i orského starostu. „Miliardář ze Sverdlovské oblasti (současný gubernátor Orenburské oblasti) a tělocvikář (minulé zaměstnání současného šéfa ministerstva pro mimořádné situace) obviňují samotné místní obyvatele z toho, že úřady zanedbaly protržení přehrady. Je strašně k vzteku, jak jim na lidech prostě nezáleží,“ tweetuje novinář a aktivista Navalného investigativního týmu Ruslan Šaveddinov.

„Na pozadí strašlivé katastrofy v Orenburské oblasti a v sousedních regionech a naprostého selhání ministerstva pro mimořádné situace bychom neměli zapomínat, že ministerstvo vede bývalý Putinův bodyguard Alexandr Kurenkov,“ dodává Šaveddinov. „Člověk bez jakýchkoli schopností, který se v tak důležité funkci ocitl jen díky své loajalitě vůči Putinovi.“

Kvalifikace ministra: Je loajální Putinovi

Alexandr Kurenkov (51) začínal jako tělocvikář, koncem století se přidal k tajné službě FSB a pak k Federální službě ochrany (FSO). Dělal bodyguarda premiérovi Viktoru Zubkovovi, kolem roku 2015 přešel do týmu strážců prezidenta Putina. Začátkem 20. let si dodělal vojenské vzdělání a obdržel hodnost generálmajora (po měsíci ve funkci ministra dostal „frčku“ navíc). Přešel pak do nově zřízené Rosgvardije, kterou vede další Putinův věrný bodyguard Viktor Zolotov.

Ministrem je Kurenkov od května 2022. „Putin Kurenkova osobně dobře zná. Podle názoru hlavy státu Kurenkovovy osobní, úřední a odborné kvality mu umožní vykonávat tyto funkce co nejlépe,“ vysvětlil tehdy prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov podle Ruské gazety, jaká je jeho kvalifikace.

Jeho předchůdce Jevgenij Ziničev zahynul při výkonu služby – při natáčení údajně spadl z útesu, když zachraňoval kameramana. Dříve funkci dlouho zastával Sergej Šojgu, původní profesí stavař; od roku 2012 je ministrem obrany.

Kurenkov teď podle Navalné přímo řekl, že si za neštěstí lidé mohou sami. K evakuaci prý byli vyzváni už týden před neštěstím, ale požadavky nebrali vážně. „Až na to, že sami obyvatelé říkají, že je nikdo k evakuaci nevybízel,“ dodává vdova, která se snaží pokračovat v práci Alexeje Navalného.

Starosta Orsku si zase podle Navalného týmu několik dní před prolomením přehradu prohlédl a konstatoval, že s výskytem vody tam ‚počítal projekt‘.

Nejsou to jen přední disidenti, kdo si na neschopnost úřadům vstříc záplavám stěžují. V pondělí v Orsku podle telegramových kanálů vyšla asi stovka lidí do ulic, skandovali mj. „pomoz, Putine!“. Policisté je přes megafony vyzývali k rozchodu, neboť je to nepovolené shromáždění. Jeden z přítomných popsal, že se policie snažila demonstranty rozehnat, avšak marně. Pokusil se k nim promluvit starosta, ale protestující ho nenechali mluvit a jen skandovali „Hanba!“

Video  Pavlův poradce a exvelvyslanec Kolář o Putinovi, válce na Ukrajině i vulgarismech svého syna  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Maria Liga ( 11. dubna 2024 12:14 )

Vzdy, ked ju vidim, spomeniem si na slova Dr. Štrosmajera ,ktore povedal Marte Semelove.

Uživatel_5556654 ( 11. dubna 2024 06:02 )

Jak zlikvidovat svůj národ. Nechat je topit jako myši.

Kamyl ( 10. dubna 2024 11:53 )

Za to může Putin a Babiš ,tak to nepomáháme

lucka čermáková ( 10. dubna 2024 11:12 )

Že za ní neleťeji. Už dlouho nikde nebyli třeba Pekarová se Zastrčilem

Jean Sorbone ( 10. dubna 2024 10:52 )

Vdovička si musí finanční zabezpečení zasloužit a tak ochotně kydá na všechno ruské špínu.

Zobrazit celou diskusi