Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Katastrofa na řece Ural: Už 4000 evakuovaných kvůli záplavám, rafinérie v Orsku mimo provoz

Autor: ČTK - 
7. dubna 2024
16:51

Situace v Orsku na jihu Ruska, který v pátek částečně zaplavila voda z protržené hráze, je nadále kritická, uvedl dnes ruský ministr pro mimořádné situace Alexandr Kurenkov. Úřady v Orenburské oblasti, kde se Orsk nachází, dnes kvůli záplavám vyhlásily stav nouze na federální úrovni, napsala agentura TASS. Na velkou vodu se připravují i další ruské oblasti v regionu a se záplavami se potýká také Kazachstán.

„V Orsku nastala kritická situace,“ uvedl dnes Kurenkov, který zaplavené město navštívil. Ministerstvo na telegramu zveřejnilo video, na kterém jeho šéf pluje na malém člunu ulicemi Orsku. Voda ve městě dosahuje po okna domů.

Záplavy sužují celý region a podle oblastního gubernátora Denise Paslera nepolevují. Záchranné práce by navíc mohlo ještě víc zkomplikovat počasí, podle meteorologů se očekávají silné srážky.

Celkem se v Orenburské oblasti muselo evakuovat přes 4000 lidí, uvedla oblastní vláda, celkové škody se odhadují na přibližně 21 miliard rublů (5,3 miliardy korun).

Pátečnímu protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, která v souvislosti s tím už ve čtvrtek vyhlásila stav nouze. Orsk leží na řece Ural po proudu od Iriklinské přehrady, ze které museli po prudkém vzestupu hladiny vodohospodáři upustit rekordní množství vody. Ve městě je nyní podle úřadů zaplaveno přes 6600 domů, v oblastní metropoli Orenburg se pod vodou ocitlo na 400 obydlí. Činnost musela přerušit i místní rafinérie.

Orsk se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural. Stejnojmenná řeka dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Právě asijskou část zaplavila voda. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle svého mluvčího Dmitrije Peskova hovořil s Kurenkovem a s představiteli Kurganské a Ťumenské oblasti, které rovněž leží u kazachstánských hranic a ohrožují je záplavy. S lídry projednal potřebu „včasného přijetí opatření na pomoc lidem a jejich případnou evakuaci“. Preventivní opatření zatím přijaly dva okresy v Kurganské oblasti.

Záplavy postihly také tuto středoasijskou zemi, přičemž kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev v sobotu hovořil o jedné z největších přírodních katastrof za posledních 80 let, napsala agentura AFP. Situace v Kazachstánu je nadále složitá, řekl dnes podle TASS tamní premiér Olžas Bektenov.

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa